A început şcoala!
De la mic la mare, elevii s-au îndreptat spre şcoală cu bucurie şi nerăbdarea de a-şi revedea colegii şi profesorii. Din păcate, însă, aproximativ 30 de unităţi de învăţământ din Prahova nu deţin autorizaţii sanitare de funcţionare, iar în altele lucrările de renovare şi igienizare sunt pe departe de a fi finalizate. Totodată, pentru 3.000 de copii, sunetul clopoţelului nu a anunţat, astăzi, prima zi de grădiniţă. Din cauza numărului mic de locuri existente în unităţile de profil din judeţul Prahova, părinţii au fost nevoiţi fie să-i înscrie la grădiniţe particulare, fie să-i ţină acasă.
Şcoala începe cu stângul şi anul acesta. În judeţul Prahova există 702 unităţi de învăţământ, dintre care 215 au personalitate juridică, şi o parte au mari probleme. 62 de instituţii nu au autorizaţii sanitare de funcţionare, iar în altele lucrările de renovare şi igienizare sunt pe departe de a fi finalizate. Inspectorii şcolari nu sunt însă îngrijoraţi din această cauză şi asta pentru că faţă de anul trecut sunt ceva mai puţine şcoli unde se vor desfăşura cursurile fără a avea autorizaţie sanitară, iar pentru cele unde nu s-au finalizat lucrările au fost găsite alte corpuri de clădire unde să fie repartizaţi copii. „Anul trecut situaţia era cu adevărat dramatică. 15% dintre cele 800 de şcoli din judeţ nu aveau autorizaţie sanitară. Anul acesta avem doar 27 de unităţi şi o parte dintre acestea se găsesc în această situaţie pentru că în mai multe localităţi nu există reţea de apă şi canalizare şi deci nu pot avea autorizaţie”, a declarat inspectorul şcolar general al ISJ Prahova, Gheorghe Borovină.
În Ploieşti sunt două şcoli unde nu vor începe cursurile. Este cazul Colegiului „Nichita Stănescu” şi al Şcolii „Rareş Vodă”. Aici se desfăşoară în continuare lucrări de consolidare şi modernizare. Aşa se face că ieri, elevii care ar fi trebui să meargă la colegiu vor merge la alte unităţi şcolare, încă cel puţin o lună de zile, până când lucrările vor fi finalizate. “Probabil că elevii se vor putea întoarce în clase undeva prin noiembrie. Lucrările desfăşurate acolo au scos la iveală probleme mult mai mari decât se crezuse iniţial. Până atunci, elevii vor merge la cursuri la Şcoala Generală nr. 23 din Ploieşti şi la unitatea şcolară de pe strada Nucilor, unde se învaţă într-un singur schimb, aşa că cei de la Nichita vor merge după-amiază”, a mai adăugat Gheorghe Borovină.
Pericolul pândeşte în instituţii
Printre problemele înregistrate la început de an şcolar se numără şi faptul că 24 de unităţi nu au primit avizul din partea pompierilor, fiind considerate periculoase. Asta înseamnă că este posibil că în orice clipă să izbucnească un incendiu. Cele mai multe instituţii de învăţământ de pe această listă sunt din mediul rural, dar nici la oraş lucrurile nu sunt mai bune. În Ploieşti, spre exemplu, echipele de pompieri au găsit probleme la grădiniţele de pe strada Bobâlna, strada Mărăşeşti, dar şi la şcolile Ion Creangă şi 1 Mai. Nereguli au fost găsite şi la universităţile Spiru Haret şi George Bariţiu. Şi, pentru că tot am adus pe tapet mediul preşcolar, iată o altă informaţie care nu ne face cinste: pentru 3.000 de copii, sunetul clopoţelului nu a anunţat, luni, prima zi de grădiniţă. Din cauza numărului mic de locuri existente în unităţile de profil din judeţul Prahova, părinţii au fost nevoiţi fie să-i înscrie la grădiniţe particulare fie să-i ţină acasă. Prefectul judeţului, Adrian Dobre, recunoaşte că există această problemă, însă spune că va avea rezolvare în viitorul apropiat. Până atunci, pentru a face faţă numărului foarte mare de cereri, educatoarele trebuie să se descurce şi anul acesta cu grupe de 32-34 de copii.
Mariana BADEA
Diana ROMAN