Administratie

7,5 milioane lei = fondurile alocate de la bugetul local pentru modernizarea unităţilor de învăţământ

*La această sumă se adaugă bursele şcolare şi finanţarea unor proiecte de anvergură, finalizate sau aflate în curs de derulare.

Înainte de preluarea lor de către administraţia locală, şcolile câmpinene nu arătau aşa cum arată astăzi. După preluare, proces realizat în urmă cu câţiva ani, au fost investite fonduri importante în reparaţii şi modernizări, astfel încât situaţia s-a schimbat radical. În prezent, putem spune că unităţile de învăţământ din Câmpina arată foarte bine şi au tot ceea ce le trebuie.
După cum se ştie deja, la nivelul administraţiei publice a fost constituită o comisie (formată din consilieri locali şi reprezentanţi ai Primăriei), care merge periodic în şcoli şi stabileşte, împreună cu conducerile unităţilor de învăţămât, lucrările necesare, în funcţie de priorităţi. Vă prezentăm în continuare sumele alocate în ultimii cinci ani de la bugetul local, cu precizarea că, per total, alocaţia bugetară a depăşit 7,5 milioane lei noi, adică 75 miliarde lei vechi.

Lucrări anuale de reparaţii şi modernizări
În 2008, grădiniţele, şcolile şi liceele câmpinene au primit aproximativ 1,28 milioane lei de la bugetul local. Cele mai multe lucrări realizate au constat în reparaţii şi zugrăveli, schimbarea tâmplăriei din lemn cu termopane, reabilitarea instalaţiilor electrice şi sanitare, reparaţii la sălile de sport.
În 2009, suma alocată a fost de 652.482 lei. S-a continuat cu reparaţii, zugrăveli şi hidroizolaţii, cu schimbarea tâmplăriei vechi, parchetului, în unele cazuri chiar şi schimbarea acoperişului şi a instalaţiei de alimentare cu apă.
În 2010, pe lângă lucrările clasice, au fost modernizate cabinetele medicale şcolare şi, la unele unităţi de învăţământ, sălile de masă şi bazele sportive. În total, în 2010 şcolile au primit aproximativ 584.000 lei.
În 2011, s-au alocat 765.000 lei, o sumă ceva mai mare decât în anii anteriori, utilizată pentru lucrări mai complexe, cum ar fi reparaţii acoperiş, reparaţii grupuri sanitare, reparaţii interioare cantină, montare tâmplărie PVC – la Colegiul Tehnic „Constantin Istrati” sau reparaţii clădire anexă (înlocuit acoperiş tablă, reparaţii, reîmpărţire atelier, tencuieli, zugrăvire, înlocuit ferestre şi uşi termopan), placare gresie interior – la Colegiul Tehnic Forestier.
În 2012, suma alocată este de 4,22 milioane lei, iar lucrările care se vor realiza în timpul vacanţei de vară urmează să fie stabilite.

Burse pentru elevii merituoşi şi pentru cei cu probleme sociale
În anul şcolar 2010-2011, Consiliul Local a acordat 30 de burse de merit pentru elevii din clasele terminale ale celor cinci licee câmpinene şi se intenţiona premierea în continuare a liceenilor cu rezultate bune la învăţătură. Între timp a apărut Ordinul 5.576 al ministrului Educaţiei, care prevede că administraţiile locale trebuie să acorde patru tipuri de burse: de performanţă, de merit, de studiu şi socială. Şi nu doar pentru liceeni, ci şi pentru elevii de la şcolile generale. Suma totală alocată de la bugetul local pentru 2012 este de 350.000 lei, iar cuantumul burselor este următorul: 200 lei/lună – bursa de performanţă, 100 lei/lună – bursa de merit, 70 lei/lună – bursa de studiu şi 50 lei/lună – bursa socială.
Pe unităţi şcolare, banii au fost repartizaţi astfel:
– Colegiul Naţional „Nicolae Grigorescu” – 68.460 lei, din care 13.200 lei pentru bursele de performanţă
– Colegiul Tehnic „Constantin Istrati” – 43.960 lei, din care 7.200 lei pentru bursele de performanţă
– Colegiul Tehnic Forestier – 57.300 lei, din care 6.000 lei pentru bursele de performanţă
– Grupul Şcolar Energetic – 45.690 lei, din care 9.600 lei pentru bursele de performanţă
– Grupul Şcolar Construcţii de Maşini – 32.340 lei, din care 1.200 lei pentru bursele de performanţă
– Şcoala „Ion Câmpineanu” – 17.280 lei
– Şcoala Centrală – 19.980 lei
– Şcoala „B.P. Hasdeu” – 29.880 lei
– Şcoala „Alexandru Ioan Cuza” – 16.290 lei
– Şcoala Generală 3 – 18.810 lei.

Atelierul-şcoala al Forestierului, o investiţie „câmpineano-europeană”
Una dintre cele mai importante investiţii la unităţile de învăţământ s-a derulat vara trecută, la Grupul Şcolar Forestier. Aici, după ce s-a obţinut o finanţare europeană prin  Programul Phare pentru achiziţionarea de echipamente tehnice pentru industrializarea lemnului, autorităţile locale au investit pentru realizarea unui atelier-hală, în care să fie montate aceste echipamente pe care elevii liceului fac instruirea practica.
Investiţia realizată de administraţia locală a costat 740.000 lei. În acelaşi timp, s-a decis renovarea unei clădiri mai vechi din incinta Grupului Şcolar Forestier, pentru care s-a alocat de la bugetul local suma de 35.000 lei, din fondul anual destinat reparaţiilor la unităţile de învăţământ câmpinene.
Aici au fost instalate două utilaje mai mari, cel mai interesant fiind un pulverizator de mari dimensiuni cu care, practic, se pot vopsi uniform şi rapid obiectele din lemn realizate în atelierul-hală învecinat.
Alte proiecte importante derulate de administraţia locală sunt:
– consolidarea corpului C de la Grupul Şcolar Energetic, lucrare care a fost finalizată, dar urmează să fie montat mobilierul nou pentru desfăşurarea activităţilor şcolare;
– reabilitarea, consolidarea şi extinderea Şcolii Generale „B.P. Hasdeu”;
– reabilitarea, modernizarea şi echipare corpului 2 al Colegiului Tehnic „Constantin Istrati”. (C.N.)

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co