Imobiliare Valea Prahovei
Eveniment

Ziua Internaţională a Cărţii – Lansare sub semnătura lui Florin Dochia

Dincolo de calitatea de director al Casei Municipale de Cultură „Geo Bogza” din Câmpina, Florin Dochia este cunoscut ca scriitor, jurnalist, eseist, un erudit în preajma căruia îţi poţi îmbogăţi spiritul, oricând. Beneficiar al Premiului „Cartea Anului 2011”, acordat de Consiliul Local şi Primăria Câmpina, Florin Dochia şi-a lansat tot atunci volumul de eseuri „Prins în lumea cuvintelor”.

Contextul prezentării a fost unul cât se poate de prielnic pentru un astfel de eveniment, aceasta având loc de Ziua Internaţională a Cărţii și Drepturilor de Autor. Evenimentul a fost organizat de către Liliana Ene, directorul Bibliotecii Municipale „C. I. Istrati” Câmpina, care a adunat o elită a vieţii culturale locale, prin prezenţa scriitorilor Constantin Trandafir, Christian Crăciun, Gherasim Rusu Togan, Andrei Ionescu, Constanţa Mezdrea Coman, Ştefan Al.-Saşa, Cristina Dinu, Serghie Bucur, consilieri şi, nu în ultimul rând, primarul Horia Tiseanu, care a marcat, prin prezenţa sa, importanţa evenimentului cultural local. În afara publicului avizat, au participat foarte mulţi tineri, unii dintre ei îndrăznind să-şi prezinte eseurile despre lectură, în Sala Mică a Casei Tineretului.
Când se întâlnesc „greii” culturii câmpinene
„Volumul «Prins în lumea cuvintelor» este rodul muncii de aproape un deceniu. Sunt adunate aici laolaltă eseuri publicate în diferite reviste literare din ţară, cu o problematică destul de precisă, despre cărţi şi oamenii care le scriu, cărţile aflate în mediul lor, în lumea celor care le citesc şi, desigur, în lumea în care se află cei care le citesc. Adică viaţa noastră cea de toate zilele şi de toate nopţile şi întrebările cărora le căutăm răspunsuri, în lectură. Sigur că viaţa socială nu poate fi ruptă de viaţa spirituală, astfel că orice lector poate găsi aici ceea ce l-ar putea interesa la un moment dat, însă mai mult întrebări şi mai puţin răspunsuri!”, a spus Florin Dochia, prezentându-şi cartea.
Întrebat fiind ce anume le mai pregăteşte cititorilor, Florin Dochia a spus: „Pe masa de lucru se află un nou volum din «Prins în lumea cuvintelor». În acestalansat azi au încăput doar 200 de pagini şi mai sunt cel puţin vreo 200 adunate, sper ca pentru anul viitor să-l definitivez. Mai există şi un volum de poezie, „Elegiile căderii” şi, poate, un volum de proză pe care-l tot anunţ de câţiva ani, care sper că se va face, la un moment dat. Dar lucrurile importante sunt lucrurile care ţin de editarea, în continuare, a publicaţiei culturale Revista Nouă, aici, la Câmpina, revistă de nivel naţional. Şi dacă, anul viitor, Revista Nouă va putea fi legată un pic şi de Uniunea Scriitorilor, m-aş bucura foarte mult, pentru că, la Câmpina, iată, avem din ce în ce mai mulţi scriitori membri ai USR”.
„Cartea lui Florin Dochia este o dovadă de iubire pentru carte. Este exprimată foarte discret, în sensul că se vede foarte limpede bucuria de a citi, bucuria de a fi faţă în faţă cu cartea. E o frenezie a consumului de cuvinte şi a consumului de substanţă, din cărţile despre care el vorbeşte. Spuneam şi în faţa spectatorilor noştri că sunt două calităţi care m-au impresionat în cartea lui Florin. Prima e aceea că ştie să scrie pentru că ştie să citească, adică are ochiul cititorului profesionist, ştie să pătrundă până în profunzimea textului, şi a doua, aceea că este un hotărât partizan al noului, al avangardei, dibuieşte, caută cu patimă, tot ce este nou în mişcarea de idei, în mişcarea artistică, chiar şi în mijloacele tehnice de transmitere a informaţiei cărţii. Toate fac din această culegere de articole o lectură deloc uşoară, pentru că vom vedea, aproape la fiecare articol, o bibliografie foarte serioasă, vedem că este la curent cu tot ceea ce se întâmplă, artistic, în literatura lumii, vedem preferinţele, şi literare, şi ideologice chiar, pe care nu şi le ascunde. E o şansă pentru noi că a adunat aceste eseuri publicate în reviste şi care, aflate între coperţile unei singure cărţi, creează o impresie extraordinară!”, a apreciat Christian Crăciun, critic literar eseist şi publicist, volumul lansat de Florin Dochia.
În fruntea piramidei
Gherasim Rusu Togan, cunoscut scriitor şi etnolog, a apreciat la fel de elogios, dar şi realist, cartea colegului său de breaslă: „Lectura poetului Florin Dochia mi-a oferit cunoaşterea unor universuri tematice dintr-o Europă vulcanică, demonstrându-mi, totodată, faptul că intelectualul român există chiar discret, greu observabil, dovedindu-mi că nu suntem interesaţi doar de lanurile de căpşuni ale Spaniei, de pieţele de cerşit ale Parisului ori Romei şi Berlinului, că există multă vitalitate, multă dorinţă de a trage cu urechea la discuţiile despre lumea culturii, chiar şi de prin cafenelele pariziene. Oricum, Florin Dochia, om de cultură avizat şi situat ca funcţie în fruntea piramidei culturale a urbei, se dovedeşte a fi la curent cu mişcările culturale curente, promovând idei, opţiuni, căutări, spaime”.
Fiind Ziua Internaţională a Cărţii, Consiliul Local Câmpina a acordat premiul „Cartea Anului 2011” pentru cel mai bun autor din anul precedent. Juriul, format din directorul Bibliotecii Municipale „Constantin Istrati”, Liliana Ene, Viorel Cernica, eseist, poet şi conferenţiar universitar al Universitatea Bucureşti, şi Christian Crăciun, profesor şi scriitor, au ales ca premiul să fie împărţit între Florin Dochia pentru volumul „Elegii de pe strada mea” (Editura Premier, Ploieşti) şi Diana Trandafir, pentru „Trasnslucide” (Editura Vinea, Bucureşti). Carmen NEGREU

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co