Zăpada şi ploile au făcut prăpăd
Ultima săptămână a fost marcată de căderi importante de precipitații, fie ele de zăpadă sau de ploaie. Mulți prahoveni au rămas blocați în nămeți, în drum spre casă sau spre locurile de muncă, alții s-au trezit cu apa în gospodării și chiar în imobile. Ambulanțe blocate în troiene, mașini scoase cu greu cu ajutorul jandarmilor și pompierilor, instituții publice inundate, toate acestea au întregit tabloul efectelor negative ale naturii.
Conform statisticilor ţinute de societatea care se ocupă cu deszăpezirea drumurilor din municipiul Câmpina, noaptea dintre zilele de 10 şi 11 februarie a fost cea în care a nins cel mai mult, din anul 1995 încoace. A nins, dar a mai şi plouat, lucru care a făcut ca operaţiunile de deszăpezire să se desfăşoare cu mare dificultate. S-a început cu drumurile de intrare în municipiu şi apoi au fost luate, pe rând, arterele principale şi străzile laterale. Situația a fost asemănătoare și în celelalte orașe.
Viscolul puternic a făcut ca traficul să fie de coșmar în tot județul Prahova, 17 drumuri județene fiind blocate, la un moment dat, din cauza ninsorii abundente. În localitatea Nedelea, un autobuz, cu 20 de navetişti, și două autoturisme în care erau opt persoane, între care și doi copii, au rămas înzăpezite și a fost necesară intervenția autorităților. Unii oameni au pornit pe jos spre casă, înfruntând intemperiile.
Localităţi în beznă
Zeci de localități au rămas în beznă la începutul săptămânii trecute, din cauza viscolului și a ninsorii transformate, pe urmă, în ploaie. Au apărut defecțiuni pe rețelele de distribuție a energiei electrice în Şirna, Tătărani, Floreşti, Albeşti-Paleologu, Valea Călugărească, Măgurele, Gornet, Podenii Noi, Filipeștii de Pădure, Dumbrava, Brazi, Pisculeşti, Odăi, Predeşti, Ştefeşti, Tomşani, Azuga, Bărcăneşti şi Moara Pucheni, pana de curând ținând o noapte întreagă. În teritoriu au fost deplasate 15 echipe de depanare ale societății Electrica.
Inundaţii în Poiana Câmpina
Vremea capricioasă a adus multe necazuri și locuitorilor de pe Strada Pietriceaua din Poiana Câmpina. Șase familii s-au trezit cu casele şi curţile inundate cu apa rezultată din topirea zăpezilor. Sâmbătă, 13 februarie, zi de relaxare pentru multe autorităţi competente să intervină la chemarea celor aflaţi în astfel de situaţii, a fost una cu ghinion şi de încercare a nervilor celor din zona respectivă. Aceștia au fost nevoiţi să apeleze la „relaţii” pentru a li se trimite tocmai de la Ploieşti o maşină de intervenţii a pompierilor. Oamenii au fost supăraţi şi pe autorităţile locale, pentru că acestea au dat dovadă de nepăsare faţă de sesizările lor, cu privire la decolmatarea unor zone, prin care s-ar putea evita inundarea caselor şi curţilor.
Cultura a intrat la apă
Vremea rea a afectat serios cultura din Ploieşti. Micii ploieşteni nu vor mai putea merge la spectacolele Teatrului de Păpuşi Ciufulici. Cel puţin până când vremea se va îndrepta. Acoperişul vechi al imobilului a cedat şi apa a curs în voie pe pereţi şi uşi. În instituție au fost inundate holurile, dar şi sala de spectacole. Conducerea a spus că, în acestă situaţie, nu pot fi primiţi copiii, aşa că păpuşile vor fi văzute abia pe la primăvară.
Pentru că imobilul trebuie retrocedat, nu se poate interveni cu reparaţii asupra lui. “Din câte vedeţi, acesta nu este un loc unde să bagi copii şi să le afectezi în acest fel sănătatea. Vom încerca să calculăm, dacă se poate, ca reprezentaţiile de aici să fie mutate în teatrul mare, dar şi acolo suntem destui: drama, revista…Noi nu putem repara clădirea pentru că în scurt timp trebuie să o părăsim, ea fiind retrocedată. Aşteptăm ca primăria să investească în sediul de pe Bulevardul Independenţei, de pe lângă policlinica de copii, ca să ne putem muta acolo”, a declarat directorul Teatrului “Toma Caragiu” din Ploieşti, Lucian Sabados.
Probleme și la Biblioteca Județeană
Aceeaşi problemă a avut-o şi Biblioteca “Nicolae Iorga”, aflată în Palatul Culturii din Ploieşti, imobil supus consolidărilor de ani de zile. Se pare, însă, că lucrările la acoperiş au fost făcute de mântuială, sau deloc, pentru că, deşi cladirea are trei etaje şi pod şi biblioteca se află la parter, apa curge şiroaie pe ziduri, ameninţând să distrugă cărţile expuse. “Parcă este în lacustră sau în literatura poeţilor marini. Apa se scurge lin peste versurile lui Nichita Stănescu, expuse aici pe hol…”, a declarat directorul bibliotecii, Nicolae Boaru, făcând haz de necaz. Instituția din Ploiești adăpostește sute de cărți rare, de valoare inestimabilă, care riscă să fie distruse din cauza acoperişului inundat. “Chiar aici este secţia de cărţi rare. Acestea, mai mult decât alte cărţi, au nevoie de o temperatură constantă, de lumină potrivită ca intensitate şi mai ales de lipsa umidităţii. De ani de zile trimitem memorii la Consiliul Judeţean Prahova să facă cumva să repare clădirea, dar de fiecare dată alte lucruri au fost mai importante decât cultura”, a completat Boaru.
Vinerea trecută, frigul și-a pus amprenta și asupra pârâului Sărata, din comuna Telega, pe cursul acestuia formându-se două dopuri de gheață. La faţa locului s-a deplasat o echipă pirotehnică a ISU
Prahova, care a constatat colmatarea pârâului cu sloiuri de gheaţă din amonte, pe o lungime de aproximativ 100 ml, respectiv 250 ml şi o lăţime cuprinsă între 8-10 m, în satul Telega Vale. Sloiurile de gheaţă au fost detonate.