Cultura

Vizite record la Peleş

Număr record de vizitatori la Muzeul Naţional Peleş din Sinaia. În numai câteva ore, aproximativ 1.500 de persoane au trecut pragul castelului. Turiştii au profitat din plin de Noaptea Europeană  a Muzeelor.

Nu au vrut să rateze o asemenea ocazie, aşa că au luat cu asalt cel mai important obiectiv turistic de pe Valea Prahovei. Vremea urâtă nu i-a alungat pe vizitatori, ba din contră. Mulţi şi-au planificat de mult timp turul prin sălile impresionantului castel şi nu aveau de gând să rateze o asemenea ocazie, mai ales că intrarea a fost gratuită. Angajaţii au lucrat la foc continuu, mai ceva ca în plină zi, până la miezul nopţii. „Oamenii au primit cu bucurie acest eveniment. 40% dintre vizitatori au fost sinăieni, unii dintre ei au vizitat chiar de două ori, şi restul, turişti veniţi din alte localităţi. Grupurile au fost eterogene, atât adulţi, tineri, pensionari, dar şi copii din ciclul primar. Ne bucurăm că acest eveniment a avut un real succes”, a precizat şeful compartimentului Relaţii cu Publicul, Dana Voitescu. Vizitatorii au rămas impresionaţi de colecţiile găzduite de muzeu, dar mai ales de arhitectura acestuia. Prima oprire a fost în holul de onoare, o grandioasă încăpere, cu lambriuri din lemn de nuc, tapetată cu basoreliefuri şi statuete. Elementul surpriză a fost plafonul mobil, care pe vremuri se acţiona cu ajutorul unui motor electric.

Vizitatori impresionaţi
A impresionat şi sala de arme a regelui, ce adăposteşte peste 4.000 de piese europene şi orientale. Turiştii şi localnicii au mai fost conduşi în sala oglinzilor, bibliotecă, salonul turcesc şi sala de teatru. „A fost o ocazie unică. În timpul săptămânii este destul de aglomerat, iar acum este foarte frumos. E păcat că evenimentul este numai la cea de-a şasea ediţie. Ar fi trebuit să fi fost implementat de mai mult timp, deoarece merită să mergi gratuit şi să vizitezi obiectivele. Sunt din Iaşi şi mă aflam ocazional în Braşov. Am auzit că Peleşul este deschis şi am venit cu prietenii să-l vizitez. M-a impresionat foarte mult, mai ales obiectele din ceramică şi arhitectura”, a spus Cristi Toma.
Uşile Castelului s-au închis la miezul nopţii. Reprezentanţii lui anunţă că, începând de mâine, se trece la programul de vară. Sunt foarte multe cereri pentru vizite, aşa că muzeul va fi deschis de marţea până duminica, între orele 9.00 şi 17.00.Adelina ANEI

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co