Actualitate

Vin puţin şi scump

În multe zone din Prahova, culesul viţei de vie a început deja. Din păcate, însă, producţia va fi mai mică anul acesta, iar vinul va fi mai scump.

Vremea foarte călduroasă a dus la începerea culesului strugurilor cu aproximativ două săptămăni mai devreme decât în mod obişnuit. Aşa se întâmplă şi la Valea Călugărească unde deja producătorii trag linie şi concluzionează: va fi producţie mai mică faţă de anul trecut dar şi ceva mai scumpă. “Am obţinut la hectar 10,2 tone la feteasca regală, pe anumite suprafeţe, dar am obţinut şi 3.500 pe alte suprafeţe. Deci ca o medie depăşim şapte tone pe hectar. Faţă de anul trecut se simte o diminuare, pentru că puteam obţine foarte bine 10 tone la toate soiurile”, a declarat ing. Andrei Marin, şeful unei ferme viticole de la Valea Călugarească. “Preţul vinului o să fie mai scump, anticipăm noi, cu 20-30% faţă de anul trecut, ca urmare a condiţiilor climatice nefavorabile, a secetei care s-a manifestat anul acesta, a faptului că nivelul cantitativ al strugurilor este mult mai redus comparative cu anul trecut şi, totoadă, randamentul la vinificaţie este mai scăzut cu circa 10-20%. Înseamnă o cantitate mai mică de must”, a explicat directorul ştiinţific al Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie din Valea Călugărească, Marian Ion.

Dezavantaje în lanţ
Cei 45 de culegători de struguri angajaţi la Valea Căugarească vin de ani de zile tocmai din Botoşani. Şi ei spun că vinul va fi mai puţin. “Cică e mai bun, că e mai puţin ca anul trecut… La boabă e mai mic, din cauza secetei”, a declarat unul dintre muncitorii sezonieri. “E micuţ, e mai slab ca anul trecut… Anul ăsta e mai mic la boabă, se culege mai greu…”, a spus un alt culegător.
Şi pentru că producţia este mai mică şi angajaţii vor primi mai puţini bani pentru munca prestată. “Anul trecut am luat 18 milioane pe o lună. Anul ăsta cred că nu mai ajungem la suna asta”, a declarat un muncitor venit de la Botoşani.
După recoltarea completă, adică undeva pe 20 septembrie, producătorii vor cunoaşte cu exactitate care este paguba provocată de îngheţul din iarnă şi de seceta din timpul verii. Mariana BADEA

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co