Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Urşii înfometaţi au coborât după hrană în Sinaia

ursi-infometati-langa-peles-4La Sinaia, a început sezonul urşilor gunoieri. Animalele sălbatice s-au apropiat de civilizație, căutând să se hrănească din tomberoanele pline cu gunoi menajer. Zona Castelului Peleș și Drumul Cotei au fost preferatele lor.

Săptămâna trecută, o ursoaică cu trei pui a coborât din pădure în căutare de mâncare chiar lângă Muzeul Peleş. Tacticoasă, mama a răsturnat containerul, iar apoi puii au început să aleagă hrană din gunoaie. În anul 2009, 21 de urşi au fost relocaţi din staţiune, deoarece puneau în pericol viaţa turiştilor şi a localnicilor. Cei care au mai rămas au ieșit din hibernare și își fac de cap prin stațiune. Turiştii care au ajuns pe Valea Prahovei la jumătatea săptămânii au avut parte de un adevărat spectacol, oferit gratuit de o ursoică şi puiul ei, și pe Drumul Cotei, unde animalele au ieşit la „cerşit” în speranţa că vor primi câte ceva de mâncare. Și nu s-au înșelat. Trecătorii le-au oferit fructe, biscuiţi şi pâine, riscând să fie amendați de către autorități, iar urşii s-au lăsat fotografiaţi şi admiraţi în voie.

Mai sunt destule exemplare în zonă
Silvicultorii  spun că încă mai există cel puţin 30 de exemplare în pădurea de lângă staţiune şi le atrag atenţia turiştilor să nu le hrănească. Pădurarii au lipit încă de anul trecut afişe în zonele frecventate de animelele sălbatice, prin care oamenii sunt avertizaţi că există pericole. Ulterior acestei apariții, autoritățile au demarat acțiunile de patrulare și de îndepărtare a urșilor. „O dată cu încălzirea timpului au început să apară mai multe exemplare de urs, în diferite zone, în intravilanul oraşului Sinaia. Îi sfătuim pe turişti să nu se apropie de ei, să nu-i hrănească, deoarece reprezintă un pericol. Noi le-am pus hrană şi vom mai continua această acţiune. În colaborare cu Jandarmeria Montană din Sinaia efectuăm acţiuni de patrulare şi îndepărtare a acestor animale”, a precizat inginerul Ocolului Silvic Sinaia, George Vasile.

Probleme peste tot
Şi la Buşteni, pădurarii se confruntă cu problema urşilor gunoieri, care au început tot mai des să-şi facă apariţia printre blocuri. Cel mai probabil, ei vor fi mutaţi în vară, în alte păduri din ţară mai puţin populate de animale sălbatice. Fiarele pot fi observate şi pe traseele Masivului Bucegi. Cei care pornesc în drumeţii, sunt sfătuiţi de salvamontişti să mergă numai în grupuri şi să nu facă poze, deoarece se pot speria, iar atunci atacul este iminent. Adelina ANEI

Administrația Națională a Parcului Natural Bucegi RA a început derularea proiectului „Managementul specie urs brun (Ursus arctos arctos) și diminuarea conflictelor directe om-urs în Parcul Natural Bucegi ca zonă model și pentru alt arii protejate”, proiect realizat cu fonduri europene prin programul operațional sectorial „Mediu”. Acesta se va desfășura în perimetrul parcului, pe teritoriul administrativ al județelor Prahova, Dâmbovița și Brașov începând cu luna aprilie, pe o perioadă de 31 de luni, se precizează într-un comunicat primit la redacție. Obiectivul general al proiectului îl constituie conservarea speciei și a habitatelor naturale utilizate de aceasta. Obiectivele specifice sunt determinarea capacității de suport a habitatelor, monitorizarea efectivelor de urs și stabilirea nivelului populației, a stării de sănătate și a nivelului de consangvinizare, determinarea și diminuarea nivelului conflictelor și interacțiunilor cu factorul antropic, conservarea și protejarea speciei prin creșterea gradului de conștientizare a comunităților locale și a turiștilor prin stimularea unui comportament prietenos al acestora față de specie și habitatele utilizate.

Targul National Imobiliar
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co