Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Un zâmbet pe faţa copiilor sinistraţi

În jur de 180 de copii, care locuiesc în zonele din Moldova afectate de inundaţii, sunt aleşi să participe la tabere organizate de Ministerul Administraţiei şi Internelor, în spaţiile de cazare aflate în administrarea proprie sau a Poliţiei şi Jandarmeriei Române, inclusiv în Prahova.

Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina, primeşte, în perioada 2-20 august, 60 de copii aflaţi într-o astfel de situaţie. Deja, o primă serie de oaspeţi, însoţită de doi profesori, veniţi din judeţele Suceava şi Bacău, a fost primită cu braţele deschise. „Dorim să le oferim acestor copii, şi cred că vom reuşi, un program cât mai diversificat de vizitare a unor obiective din zona noastră, cum ar fi unele muzee. Vrem să le facem un sejur cât mai plăcut. Ne aşteptam ca aceşti copii să fie timizi, dar, după câteva ore, alergau pe aici, ca pe la ei pe acasă. Pe cei mici, mai târziu, peste ani, îi aşteptăm să vină la noi şi să se înscrie în cadrul Şcolii de Agenţi de Poliţie. Chiar am avut o discuţie pe tema aceasta. În seria de săptămâna aceasta, este o fată care termină clasa a XII-a anul viitor şi spunea că intenţionează, la anul, să vină să susţină examen pentru a intra la Şcoala de Agenţi de Poliţie. Nimeni nu vrea dezastre, dar dacă se întâmplă… Noi întotdeauna am fost deschişi, am fost în prima linie a unităţilor din Ministerul de Interne care au organizat asemenea tabere pentru copii”,  a declarat, săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Şcolii de Agenţi de Poliţie din Câmpina, comisar-şef Valeriu Simion.

Amintiri negre
Primiţi cu multă căldură de către cadrele unităţii, aceşti copii loviţi prematur de necazurile vieţii par a găsi o oază de linişte, relaxare, dar mai ales siguranţă. Le-a revenit zâmbetul pe buze şi ochii le joacă plini de curiozitate faţă de locul în care se găsesc. Doar când îi întrebi ce s-a întâmplat acasă, pentru o clipă, li se aşterne pe chip o umbră de tristeţe, dar şi de teamă.
Nicole Forman, din localitatea Dorneşti, judeţul Suceava, este în clasa a IV-a şi are zece ani. A venit în tabără cu fratele ei, Alexandru, în vârstă de unsprezece ani. Povestesc cu emoţie în glas cum a venit apa peste casa lor. „Când era seară, a plouat foarte tare şi a venit apa şi ne-am speriat şi am plecat”, a spus fetiţa. Se simt bine în tabără, însă, pentru că „oamenii sunt buni şi amabili”, cum spune micuţa Nicole. Şi ea şi fratele ei s-au întrecut în promisiuni de întoarcere la Câmpina, peste ani, pentru a se face poliţişti.

Grea încercare
Liliana Piscuc, unul dintre cei doi însoţitori ai copiilor, care  a trăit coşmarul furiei apelor, a povestit că „în urma acestor evenimente deosebite, copiii au fost pregătiţi psiho-pedagogic de către cadre specializate. Ca un ajutor pentru cele trăite de copii, fiecare minister şi-a ales câte o grupă, pentru a-i trimite în tabără, pentru a-i face să uite de necazuri şi nevoi. Am mai fost în tabere, dar, sincer, aici este deosebit totul. Şi oamenii care ne-au primit, şi locurile! Copiii sunt cei mai încântaţi. Chiar li s-a oferit o tabără la mare şi au refuzat. Mulţi dintre ei, chiar sunt sătui de apă”.
Pentru câteva zile, pe chipurile copiilor s-a citit relaxarea şi destinderea. Păcat doar că au ajuns în astfel de tabere împinşi de puhoiul apelor, care le-a distrus căminele şi le-a marcat copilăria cu amintiri de coşmar.   Carmen NEGREU

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co