Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Un primar recunoaşte: Iarna e greu de ţinut sub control

Recunoscut fiind ca având o fire mai aprigă, prin comentariilor acide pe care le face atunci când cetăţenii au nemulţumiri, de data aceasta, edilul oraşului, Nicolae Ferăstrăeru, a recunoscut că deszăpezirea, cel puţin pe artera principală, nu s-a efectuat aşa cum ar fi trebuit. „Îmi asum răspunderea pentru această problemă, fiind singurul vinovat. În ideea de a face mici economii la sare, la nisip, am amânat, necrezând că o să vină un ger atât de crunt. În condiţiile în care sunt, zilnic, minus 20 de grade, sarea nu îşi face efectul. Am avut şi ghinion, pentru că ambele camioane s-au defectat. La unul s-a rupt planetara, iar la celălalt am avut o defecţiune la sistemul hidraulic. Un camion l-am dus la reparat, la Săcele, la un atelier specializat, iar pentru al doilea, abia după o săptămână am reuşit, fiind un model mai vechi de maşină, să cumpărăm o planetară de la Braşov. Am închiriat un camion autohton, care, din cauza gerului, a avut probleme la sistemul de frânare. Din pricina acestor probleme, s-a dereglat tot sistemul…, cel puţin în zonele greu accesibile. La Podu Vadului, Gura Beliei şi Valea Târsei, s-a circulat normal. Singura porţiune este cea dreaptă, şoseaua principală, unde ar fi trebui să se circule normal. Dar, vă spun încă o dată, îmi asum răspunderea pentru această problemă. Cu părere de rău, este primul an în care, într-adevăr, am dat-o în bară cu deszăpezirea, în Breaza. O să încerc, în continuare, să curăţ gheaţa, dar ideea este deplasată, pentru că, aşa cum v-am spus, la minus 20 de grade, asupra gheţii nu-şi face efectul nimic. Sarea nu topeşte zăpada! Din cauza, să zic, a prostiei mele, am consumat mai multă sare şi mai mult nisip, încercând să dezgheţ zona centrală, decât dacă aş fi dat aceeaşi cantitate, de la început”, a declarat Nicolae Ferăstrăeru.

Nemulţumirile şoferilor
Şoferii afectaţi de această situaţie, chiar dacă înţeleg greutăţile care intervin în momentul deszăpezirii, nu pot să nu ţină cont şi de cheltuielile pe care le vor face atunci când va trebui să-şi cumpere alte amortizoare, de exemplu. „Circulăm foarte rău! Ar trebui curăţată şoseaua. Au aruncat din loc în loc cu sare şi s-au făcut gropi în gheaţă. Au aruncat acum câteva zile, dar era prea dură gheaţa ca să se mai topească. Au consumat degeaba motorina. Iar maşina mea suferă… Amortizoarele…”, s-a plâns un şofer. „Au dat cu sare şi s-au format căluşi din ăştia peste tot. Treaba e valabilă în toată Breaza. Până nu dispare gerul, nu se va circula cum trebuie. Dacă luau cu lama ca lumea, de la început, nu se întâmpla asta. Totuşi, nu este peste tot aşa. La Gura Beliei se circulă bine, la intrarea în Breaza, la fel. Trebuie să ne ajute cumva, Dumnezeu, să vină căldura, să circulăm ca lumea”, a comentat un alt automobilist.
Nici la capitolul curăţirii trotuarelor de către cetăţeni lucrurile nu se prezintă prea bine. Cu toate că există o hotărâre de consiliu, care prevede amenzi pentru persoanele fizice şi juridice, care nu-şi curăţă zăpada din faţa casei sau a sediului, simţul civic al multora dintre cetăţenii Brezei lasă de dorit. „Nu am dat decât avertismente, care, în majoritatea cazurilor, au avut efecte. Apoi, lumea este destul de săracă, dar şi de neglijentă, în acelaşi timp. Chiar dacă aş fi dat nişte amenzi, acestea s-ar recupera foarte greu sau deloc, în condiţiile în care salariile sunt aşa cum sunt. Poliţia Locală s-a dus din casă în casă, cel puţin în zona centrală, să atragă atenţia oamenilor să facă pârtii pe trotuar, să cureţe ţurţurii şi faptul acesta i-a stimulat pe cetăţeni să acţioneze, fără să fiu nevoit să dau amenzi. Oricum, dincolo de prevederile unei hotărâri de consiliu, de avertismente, de amenzi, astfel de acţiuni gospodăreşti ţin de un anume spirit civic, pe care unii îl au, spre deosebire de cei care aşteaptă, sprijiniţi cu coatele pe gard, să le rezolve astfel de situaţii, reprezentanţii primăriei”, a mai spus edilul oraşului, Nicolae Ferăstrăeru.

Pe şoselele Câmpinei…
Vineri seară, Câmpina a fost acoperită de zăpadă într-un timp foarte scurt şi utilajele firmei de deszăpezire nu au făcut faţă ritmului în care a nins. Cetăţenii au făcut sesizări referitoare la înlăturarea zăpezii din unele zone din municipiu. „Noi avem utilaje să rezolvăm orice problemă, dar nu putem fi în acelaşi timp în toate zonele oraşului. De când lucrez la salubritate şi am această activitate, nu am avut atâta consum de antiderapant într-un timp aşa de scurt. Numai sare am consumat în jur de 200 de tone, iar nisip în jur de 350-400 de metri cubi”, a explicat directorul Floricon Salub, Florin Constantinescu. Primăria are oamenii pregătiţi pentru orice situaţie grea creată de starea vremii pentru această perioadă. La Câmpina, nu se poate spune, deocamdată, că este stare de alertă. „Rugăm cetăţenii, pe cât posibil, să renunţe la circulaţia auto, să nu parcheze decât în parcările amenajate, şi nu pe carosabil. Parcările dintre blocuri trebuie deszăpezite de către asociaţiile de proprietari, pentru că firma de deszăpezire are acum alte priorităţi”, a făcut apel la cetăţeni într-o conferinţă de presă primarul municipiului Câmpina, Horia Tiseanu.

Promisiuni
Primăria se aşteaptă ca situaţia, în condiţii de iarnă, să fie tot mai grea. „Dacă vom fi ocoliţi de ninsorile anunţate, atunci problemele din municipiu vor fi rezolvate în scurt timp. Cerem ca locuitorii municipiului Câmpina să aibă încredere totală în noi, căci eforturile pe care le facem sunt foarte mari, nu neglijăm pe nimeni şi vom interveni în toate locurile”, a spus viceprimarul municipiului Câmpina, Ion Dragomir.
Atenţionarea primită de autorităţi trebuie să fie bine înţeleasă. Pentru primele zile din săptămână, au fost anunţate ninsori mult mai puternice decât ce am avut până acum. Dacă sunt probleme deosebite, Poliţia Locală vă stă la dispoziţia non stop, la numărul de telefon 0244.332420 sau Tel. Verde: 0800.809.22. Carmen NEGREU; Diana ROMAN

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co