Imobiliare Valea Prahovei
Social

Un campion plecat din Brebu

La cei 14 ani, Marian Gîtlan, din Brebu, s-a îndrăgostit de un sport al iernii, sania. La Campionatul Naţional desfăşurat în această lună la Petroşani, a ocupat locul I la categoria la care a participat, „Cadeţi”. Povestea lui a început cu ani în urmă, din joacă…

Într-o zi, Marian s-a urcat într-o sanie cu role şi a simţit că acesta ar fi sportul care îl fascinează, pe care vrea să îl practice şi pentru care ar lupta şi ar face antrenamente, doar să fie cel mai bun. Iniţial, părinţii lui se temeau de pericolele la care s-ar putea expune băiatul, practicând un sport pe care îl considerau extrem, dar dorinţa lui le-a schimbat părerea în scurt timp. „Am plecat anul trecut la Petroşani. Pregătirea a fost grea, dar, în ziua concursului, ştiam ce am de făcut şi am ieşit vicecampion. Vara care a trecut, m-am antrenat pe contrapantă, la Sinaia, şi am lucrat foarte mult la sală, să mă dezvolt”, a povestit Marian. Tânărul îşi exersează puterile la CSO Sinaia.
Sania înseamnă şi o condiţie fizică foarte bună. Startul este cel mai important şi concentrarea trebuie să fie maximă. Campionul spune că emoţiile pot fi cel mai mare duşman… „La concursuri, nu trebuie să ai emoţii, să nu te gândeşti ce timp ai scos. Important este să crezi în puterile tale. Am două diplome de locul II, am ocupat locul III la „Cupa Prahova”, iar acum, la ultimul concurs, am ocupat locul I. Am avut un adversar destul de bun, dar am reuşit să mă controlez foarte bine”, a povestit Marian despre ultimul său concurs de la Petroşani.

Pregătirea din Occident…
Experienţa îşi spune cuvântul, în acest sport. Trebuie foarte multă atenţie la viraje, pentru că totul se desfăşoară în câteva secunde. Nimic nu se compară, însă, cu ceea ce simţi în acest scurt timp. Condiţiile din Europa l-au făcut pe proaspătul campion să se pregătească temeinic pentru concursurile internaţionale. „Prima mea ieşire a fost în Germania, la un stagiu de pregătire. În Petroşani, mai sunt hopuri… nu este uşor. În Germania, condiţiile sunt foarte bune. Prima coborâre o s-o ţin minte toată viaţa… pur şi simplu, am simţit că plutesc”.
Marian Gîtlan a fost cadet, iar de acum intră la categoria „juniori mici”. Sania nu este numai pasiune, este şi dorinţa de a atinge performanţa. „Idolul meu este Valentin Creţu. Visez ca, pe viitor, să merg la concursurile din Europa, pentru că o să muncesc să ies pe un loc destul de bun. Am ales acest sport pentru că este extrem, e o senzaţie deosebită când ai viteză de peste 100 de km pe oră. Corpul nu mai reacţionează… La acest ultim concurs, în 13 secunde se termina pârtia. În start trebuie să te controlezi. Memorezi pârtia şi te gândeşti cum intri în viraje… altfel rişti să te răstorni. Este, oricum, ceva unic”, a împărtăşit Campionul Naţional la Sanie. Pentru că îşi doreşte foarte mult să ajungă printre cei mai buni în domeniu, Marian merge la sală, face antrenamente, pentru că, în toamnă, îl aşteaptă un nou concurs. Reuşita lui de acum câteva zile, de la Petroşani, i-a dat încredere în propriile forţe şi este mult mai motivat să îşi ducă visul mai departe. Poate, cu doi ani în urmă, nu s-ar fi gândit că o sanie cu role, pe aleea din comuna Brebu, îi va stârni pasiunea pentru acest sport. Diana ROMAN

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co