Imobiliare Valea Prahovei
Cultura

Turiştii sunt atraşi de cărţile şi obiectele marelui scriitor

Zeci de turişti din toate colţurile ţării trec zilnic pragul Casei Memoriale Cezar Petrescu din Buşteni. Situat la poalele Munţilor Bucegi, muzeul este unul dintre cele mai vizitate obiective de pe Valea Prahovei.

Reprezentanţii muzeului spun că românii revin aici constant, deoarece locul în care scriitorul a creat majoritatea operelor sale, îi fascinează. În spaţioasele încăperi sunt expuse scoarţe vechi, mobilier rustic, ceramică românească, statui şi tablouri pictate de mari artişti ai vremii. Impresionantă este şi biblioteca personală a lui Cezar Petrescu, care conţine peste 10.300 de albume şi 15.000 de reviste, dintre care trei sferturi sunt în limba franceză.  „Muzeul a fost deschis pe 17 decembrie 1967 şi de atunci funcţionează neîntrerupt. Casa este în stil românesc, iar turiştii descoperă locul în care scriitorul îşi petrecea zece ore pe zi. Deşi Cezar Petrescu a fost licenţiat în drept, nu a profesat şi a reuşit  să trăiască bine din scris. Asta însemna multe ore de muncă, petrecute la masa de lucru. Vizitatorul mai poate vedea şi biroul de iarnă, unde este serviciul de cafea şi pachetul de ţigări. După ce vizitează casa scriitorului, foarte mulţi români doresc să intre în contact cu o parte din opera scriitorului şi îi cumpără cărţile”, a povestit directorul Casei Memoriale Cezar Petrescu, Eugenia Teleanu.
După ce mai mulţi ani muzeul s-a aflat într-un con de umbră, de ceva timp, acesta a redevenit o atracţie pentru turiştii care sosesc pe Valea Prahovei. Toţi îşi amintesc cu plăcere de copilărie, atunci când au citit povestea „Fram, ursul polar”, carte care a fost tradusă în zeci de limbi. Dacă la primul etaj, vizitatorii pot vedea expoziţia documentară, traduceri şi lucrări de grafică, la etajul al doilea, se află cabinetul de presă, ce conţine ziarele şi revistele adunate de scriitor încă din vremea liceului.  În această casă, Cezar Petrescu a locuit în perioada 1937 – 1960 şi a realizat o mare parte din vasta sa operă. Casa Memorială Cezar Petrescu este deschisă de marţi până duminică, între orele 9.00 şi 17.00, iar turiştii sunt invitaţi să descopere lumea lui Cezar Petrescu, un om care a iubit…oamenii. A. A.

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co