Actualitate

Turiştii nu-şi mai permit să întreţină o casă de vacanţă

În urmă cu câţiva ani îşi inaugurau casele de vacanţă de pe Valea Prahovei, iar acum abia dacă mai îşi permit să vină de câteva ori pe an la munte. De când cu criza, aceste imobile stau mai mult cu obloanele trase şi cu lacătul pe uşă.

Înainte, proprietarii vilelor petreceau aici fiecare sfârşit de săptămână, însă acum nu îşi mai permit să vină atât de des la munte. Fie sunt prea ocupaţi cu afacerile lor şi nu mai au timp să evadeze pentru câteva zile la poalele Bucegilor, fie preferă să nu mai plătească facturi în plus la gaze şi curent. Însă, casele riscă să se deterioreze şi deja multe au fost scoase la vânzare, iar piaţa imobiliară se mişcă greu şi în consecinţă nu sunt prea mulţi clienţi. Pragul acestor proprietăţi mai este trecut doar de vecini, care se mai asigură din când în când că totul este în regulă. „Şi-a făcut un american acum 7 ani casă de vacanţă chiar lângă locuinţa mea.
El s-a mutat la Iaşi şi are o fabrică la Cluj. La început  venea foarte des aici. Îşi aducea prietenii, familia vara, dar şi iarna, însă în ultmii doi ani nu l-am mai văzut. M-a rugat pe mine să mai mă uit din când în când prin curte. Păcat de construcţie, pentru că tabla a ruginit şi cred că îi plouă în casă”, a povestit Constantin Bădilă. Pe Valea Prahovei au fost construite sute de case de vacanţă. Acum 10 ani un deal din Buşteni era pustiu, însă acum s-a transformat într-un cartier aglomerat, cu imobile care mai de care mai luxoase. Este vorba despre cartierul Zamora, care se întinde pe toată lungimea staţiunii. Turiştii au preferat să-şi ridice aici casele, deoarece zona este liniştită, iar datorită locaţiei, au parte de toată splendoarea munţilor Bucegi. Deşi vilele au apărut în trecut ca ciupercile după ploaie, puţini mai stau în ele. Geamurile şi uşile sunt închise tot timpul, iar în curte mai intră doar îngrijitorii care tund iarba. Localnicii spun că şi vecinii lor mai bogaţi resimt criza şi au început să renunţe la escapadele de la munte, mai ales în sezonul rece, atunci când ar trebui să consume gaze pentru încălzirea locuinţei. „Cei care au vile în această zonă sunt mai mult bucureşteni. Pe vremuri le mergea bine şi aveau bani, însă acum se simte şi la ei criza. Cei care stau chiar lângă mine au venit o singură dată în vară. Mai am nişte bucureşteni peste drum de mine şi nu au mai ajuns acasă cred că de un an şi jumătate. Păcat, că locuinţele sunt frumoase, dar cred nu mai au bani să le întreţină”, a povestit Viorica Piciorea. Mulţi şi-au scos casele de vacanţă la vânzare, iar oferta agenţiilor imobiliare este bogată. Sunt şi câţiva investitori interesaţi de aceste imobile, deoarece le pot achiziţiona la un tarif avantajos. Preţurile unor astfel de vile au scăzut faţă de 2009 chiar şi cu 20%, iar faţă de 2008, cu 50%. În Buşteni, o casă de vacanţă cu trei sau patru dormitoare, living, bucătărie şi băi plus 200 de metri pătraţi costă între 80 de mii de euro şi 130 de mii de euro. A. A.

Targul National Imobiliar
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co