Turismul de conferinţe, în creştere pe Valea Prahovei
Turismul de conferinţe s-a dezvoltat pe Valea Prahovei, iar numărul seminariilor şi al conferinţelor a crescut considerabil în ultima perioadă, semn că staţiunile montane sunt preferate pentru organizarea acestor evenimente.
Dacă în perioada verii prin hoteluri se vorbea numai despre excursii pe munte şi plimbări la obiectivele turistice din zonă, acum se discută despre indicatori economici, poliţe de asigurare sau despre tratamente medicale inovatoare. Deşi suntem într-un an de criză, cererea pentru evenimentele de tip conferinţă rămâne constantă, iar unităţile care şi-au amenajat săli speciale şi le-au dotat cu tot echipamentul necesar, au numai de câştigat în extrasezon. Mulţi hotelieri şi-au atras acest segment de clienţi cu preţuri mai scăzute decât anul trecut şi cu servicii de înaltă calitate.
„În această toamnă, piaţa s-a revigorat, iar evenimentele s-au înmulţit, însă rezultatul este bun şi datorită ofertelor hotelierilor, care sunt adaptate noilor cerinţe. Serviciile de calitate la cel mai înalt standard şi-au spus cuvântul, dar şi pachetele oferite pentru desfăşurarea unor asemenea evenimente. Ele sunt mult mai atractive, ca şi preţ, faţă de anul trecut. S-a aplicat o reducere de 30% faţă de anul 2009 lucru ce a determinat revigorarea pieţei pe acest segment. Practic, în luna noiembrie este apogeul pentru turismul de conferinţe”, a precizat directorul de hotel, Mariana Ţoncu.
Zeci de firme din toate domeniile de activitate aleg staţiunile de la poalele Bucegilor pentru specializarea angajaţilor sau pentru prezentarea de noi produse, iar la aceste evenimente participă sute de persoane.Turismul de afaceri este foarte important, în opinia hotelierilor, deoarece aduce câştiguri mai mari decât cel de relaxare.
„În această perioadă cei mai mulţi clienţi ai noştri vin din parteaa companiilor private sau de stat, care organizează conferinţe. Tarifele sunt cele practicate în decursul anului, însă pentru un număr mare de persoane şi servicii putem să mai facem şi discounturi. O parte dintre ei cei care organizează la noi conferinţe, sunt clienţii noştri de ani de zile, dar avem şi companii noi care vin cu un număr de 450 până la 800 de persoane. La 240 de camere, unitatea nostră are 7 săli de conferinţă şi bineînţeles, ne pliem pe toate solicitările clienţilor”, a declarat directorul de agenţie hotel, Ciprian Stanciu. Investiţia unităţilor ajunge la zeci de mii de euro, în funcţie de numărul sălilor, capacitatea lor şi calitatea aparaturii, însă ea reprezintă un atuu pentru hotelieri, deoarece reuşesc să atragă nu numai turişti interesaţi de plimbări pe munte, ci şi oameni de afaceri. În această perioadă, mulţi operatori din turism au reuşit să atragă mii de turişti din acest segment. Adelina ANEI