Administratie

Teama de descentralizare şi reorganizare

SED-CONSILIU-1Varianta ierarhizării spitalelor pe patru niveluri, pentru ca, în momentul descentralizării, primăriile să-şi poată exercita atributul de administrare, agită spiritele în sistemul sanitar.

Conform variantelor avansate de oficialii de la Bucureşti, spitalele vor avea o nouă structură şi un nou stat de funcţii, în momentul transferului. Primăriile vor asigura sume băneşti pentru celelalte activităţi, în afara actului medical, pentru care Casele de Asigurări de Sănătate vor transfera cea mai mare parte din fonduri (până la 80%). Unele dintre concluziile conferinţei s-au referit la ideea ca funcţiile de manageri să se ocupe prin selecţie organizată de Ministerul Sănătăţii, iar spitalele să fie reorganizate după criterii de eficienţă, evitând calitatea de angajator de forţă de muncă, în favoarea celei de unitate care oferă asistenţă medicală.
Temerile faţă de descentralizarea şi reorganizarea spitalelor nu sunt doar ale managerilor acestora. „Într-o discuţie avută la Prefectură, la care a participat şi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu Cercel, am abordat problema Spitalului Municipal, care are în acest moment datorii de aproximativ 100 miliarde lei vechi şi am spus că în aceste condiţii, în niciun caz nu o să fiu de acord să-l preluăm, cu atâtea datorii. Am mai ridicat o problemă: de ce noi, Câmpina, trebuie să plătim toate cheltuielile de utilităţi şi reparaţii, din moment ce la acest spital vin şi pacienţi din localităţile limitrofe? Am propus să se facă o alocare a localităţilor pe spitale, astfel încât toate care trimit pacienţii la Câmpina, să participe cu bani la aceste cheltuieli, proporţional cu numărul de locuitori”, a declarat Horia Tiseanu, în şedinţa de săptămâna trecută a Consiliului Local Câmpina.

Forţe unite
Soluţia propusă de primarul Horia Tiseanu şi îmbrăţişată şi de consilierul Marian Dulă ar fi constituirea unor structuri asociative. Consilierul a explicat că este vorba despre asocierea unor localităţi care îşi trimit pacienţii la spitalul din Câmpina şi care pot contribui cu o cotă parte, de exemplu 2% din fondurile băneşti, pentru acest spital. Abordat, managerul spitalului Municipal Câmpina, Nicolae Matei, a refuzat să facă vreun comentariu cu privire la acest subiect. Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co