Turism

Suveniruri din vacanţă

Amintirea unei vacanţe la munte, pe Valea Prahovei, nu poate fi completă fără un suvenir cumpărat de la comercianţii aflaţi pe marginea Drumului Naţional nr. 1.

Oferta este foarte bogată şi variată, de la ii şi feţe de masă lucrate manual, oale de lut și blănuri, până la pitici de grădină.
Comercianţii, originari din Ardeal, sunt meşteşugari cu tradiţii vechi în olărit şi artizanat.
„Suntem din Harghita, din Corunt. Avem veste, jachete din blană de oaie, ceramică, lemn…, făcute de noi. Produsele sunt lucrate manual.
Din păcate, vânzările nu mai
merg ca în anii anteriori și cred că de vină este lipsa banilor”, a spus Kosta Iboia, comerciantă de produse de artizanat.
Tradiția meseriei
Chiar dacă vânzările nu mai merg ca altă dată, artizanii nu renunţă la meseria pe care au învăţat-o încă de când erau mici. Balasz Gyula este originar din Cluj, de la Izvorul Crişului, iar meşteşugul l-a deprins de la părinţi. „Eu fac piese de şah de 35 de ani, iar soţia mea lucrează feţe de masă. Am moştenit asta de la părinţi, încă din copilărie. Avem tradiţie în produsele de artizanat”, a spus Balasz Gyula.
Pentru a atrage turiştii dornici de suveniruri, preţurile sunt negociabile, comercianţii tocmindu-se în funcţie de produsul şi cantitatea cumpărate. C. B.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co