Cultura

Steagul lui Ștefan cel Mare, expus în Prahova

Muzeul Judeţean de Istorie și Arheologie Prahova a deschis, vinerea trecută, o expoziţie inedită, în cadrul căreia se poate admira stindardul liturgic care i-a aparţinut lui Ştefan cel Mare, dar şi alte piese valoroase din patrimoniul naţional.

Stindardul domnitorului are o valoare istorică impresionantă, deoarece este singurul document care ne transmite o creaţie literară semnată de Ştefan cel Mare. “Această rugăciune care însoțește stindardul liturgic este un text original compus de Ștefan cel Mare, se găsește în literatura teologică standard. Acest lucru face ca opera să fie cu atât mai valoroasă. Ștefan cel Mare ne apare nu numai ca un militar, ca un diplomat, ci și ca un cărturar”, a declarat directorul Muzeului Naţional de Istorie al României, dr. Ernest Oberländer Târnoveanu.
Mai bine de șapte ani a durat restaurarea stindardului, care aproape că a dispărut din patrimoniul naţional după ce a trecut prin mai multe mâini. În ultimul veac, toate pietrele preţioase şi perlele impunătoare ce decorau steagul s-au făcut nevăzute, iar o restaurare nepricepută era cât pe ce să-l distrugă complet. “Numai restaurare nu a fost făcută de către călugării de la mănăstirea Zografu… Pur și simplu au tăiat broderia din fir de argint și argint aurit și au lipit-o cu clei de tâmplărie pe o bucată de catifea”, a explicat dr. Ernest Oberländer Târnoveanu.

Eforturile specialiștilor
Tratamentul a dus la distrugerea unei părţi mari din opera originală. Abia pe la începutul anilor 2000, un specialist în reconstrucţia textilelor a reuşit să apropie piesa de forma ei iniţială, iar acum şi prahovenii se pot bucura de acest obiect care a supravieţuit istoriei sale nemiloase. “Este un lucru absolut remarcabil modul în care s-a restaurat, modul în care a fost salvată această piesă pentru ca și generațiile viitoare să se poată bucura”, a spus directorul Muzeului Judeţean de Istorie Prahova, Lia Voicu.
Expoziţia va fi deschisă publicului până la jumătatea lunii decembrie. Alexandra NISTOROIU

 

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co