Sport

Sportivii de la C.S.O. Sinaia angrenaţi în concursurile internaţionale

Cu mult timp în urmă, când mai toţi tinerii practicau diferite discipline sportive, funcţie de înclinaţiile şi talentele lor, în staţiunile montane de pe Valea Prahovei se vorbea numai de schi, sanie, bob, patinaj şi alte ramuri ale sporturilor de iarnă.
La Sinaia, de exemplu, exista o pârtie de bob (există şi acum dar nu mai este funcţională, spre surprinderea multora!) unde aveau loc concursuri interne şi internaţionale de bob şi sanie, iar boberii şi sănierii se pregăteau pentru întrecerile interne şi internaţionale, şcoala românească de bob şi sanie fiind recunoscută în ţările cu tradiţie precum Italia, Germania, Austria, Elveţia, Rusia, etc. Acum s-a ales praful, cu toate că talente există şi se vor naşte mereu.
La Buşteni, Azuga şi Predeal existau pârtii de schi şi şcoli cu specific pentru sporturile de iarnă, actualmente numai primele mai funcţionează cu un real succes pentru turiştii şi iubitorii de schi, sanie sau snowboard.
În momentul de faţă, din cauza  imposibilităţii de a se pregăti în ţară, tinerii şi talentaţii sănieri şi boberi se pregătesc în străinătate cum pot şi după posibilităţi, asta în cazul în care se găseşte câte un sponsor care să-i ajute pe fiecare, pentru procurarea unui
echipament sportiv mai performant sau efectuarea unor cantonamente pe măsură, rezultatele obţinute surprind pe mulţi dintre noi.
Participând la una dintre cele mai importante competiţii de sanie “Viessmann World Cup”, sportivii de la C.S.O. Sinaia au avut evoluţii notabile cu toate că condiţiile de pregătire şi echipamentul din dotare este inferior celorlalţi sportivi din ţările de vârf ale sporturilor de iarnă cum ar fi, de exemplu, Germania, Italia sau Austria.
Astfel, sportiva din Buşteni, Raluca Strămăturaru, care s-a clasat pe locul 21 la jocurile Olimpice de la Vancouver (Canada), a avut un debut de sezon excelent în actuala ediţie şi după disputarea primelor 4 etape se situa pe locul 20 în ierarhia provizorie a “Cupei Mondiale-Viessmann“.
Trebuie amintit că această competiţie se desfăşoară în 9 etape după cum urmează: Innsbruck-Igls (Austria), Winterberg (Germania), Calgary (Canada), Park City (S.U.A.), Konigssee, Oberhof şi Altenberg (Germania), Paramonovo (Rusia) şi Sigulda (Letonia).
La masculin, sportivul sinăian, Valentin Creţu (vezi foto), care este liderul reprezentativei României, începe să se remarce din ce în ce mai mult fiind, la o vârstă destul de fragedă, o certă valoare a săniei româneşti, chiar dacă debutul a fost nereuşit, situându-se, după 4 etape, pe locul 33.
În proba de dublu, echipajul de la CSO Sinaia, Paul Ifrim-Andrei Anghel, au avut rezultate deosebite în primele două runde (Innsbruck-Igls şi Winterberg), cea mai bună performanţă înregistrând-o în etapa de debut unde au reuşit să se claseze pe locul 15.
În întrecerea pe echipe, selecţionata Româmiei compusă din Raluca Strămăturaru, Valentin Creţu şi dublul Paul Ifrim-Andrei Anghel ocupa locul 9 în clasamentul provizoriu. În cadrul etapei de la  Koenigssee am sosit pe ultima poziţie iar la Oberhof, ne-am clasat pe locul 10.
În etapa de la Altenberg, la masculin, Valentin Creţu a ocupat poziţia 31 din 32 de concurenţi, la feminin Raluca Strămăturaru sosind pe locul 20, iar sora sa, Violeta, pe poziţia a 23-a, în concursul pe echipe, România sosind pe locul 8.
De remarcat că sinăianul Valentin Creţu a reuşit să se califice la etapa de la Oberhof, fiind singurul sportiv român şi cea de-a patra sa prezenţă consecutivă, terminând întrecerea pe locul 29, şi cu 60 puncte acumulate ocupa poziţia 31 din 54 de concurenţi.
În cadrul Campionatului Mondial de sanie, care s-a desfăşurat la Cesana Pariol în Italia, la sfârşitul luni ianuarie, fiind cea de-a 42-a ediţie a prestigioasei întreceri, România a fost reprezentată de 8 sportivi, însă nici unul dintre aceştia nu a reuşit să îşi îndeplinească obiectivul.
Faptul că nu au nici o posibilitate de a se antrena în propria ţară şi-a spus cuvântul în rezultatele tricolorilor.
În proba de simplu masculin, Valentin Creţu a terminat pe locul 30, dintr-un total de 37 de sportivi, în timp ce la
feminin, Raluca Strămăturaru s-a clasat cel mai bine dintre românce, pe poziţia a 18-a. Sora sa Violeta a terminat pe 20, iar Mihaela Chiraş ultima, pe 24, în timp ce două sportive au fost descalificate.
La dublu masculin, Paul Ifrim şi Andrei Anghel au terminat concursul pe poziţia a 17-a, iar echipa Cosmin Chetroiu-Ionuţ Ţăran a fost ultima, a 19-a.
Rezultat deosebit pentru România la C.M. de bob 2 persoane
Echipajul de bob două persoane al României, format din Nicolae Istrate şi Florin Cezar Crăciun, a obţinut, la finele săptămânii recent încheiate, locul opt în cadrul Campionatelor Mondiale de la Koenigssee (Germania). Cei doi sportivi au încheiat cele patru manşe înaintea unor echipaje cotate superior din Canada, Elveţia, Austria sau Letoniaâ. Nicolae Istrate şi Florin Cezar Crăciun au reuşit un rezultat bun la mondialele de la Koenigssee, Romania ocupând în final un meritoriu loc opt.
Titlul mondial a revenit echipajului rus Alexsandr Zubkov/Alexei Voeveda,pe locul doi s-au clasat, la egalitate, echipajele Thomas Florschutz-Kevin Kuske şi Manuel Machata-Andreas Bredau (ambele din Germania), pe locul 4 situându-se Elveţia1.
În cadrul competiţiei de bob două persoane au luat parte 31 de echipaje. C. S.

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co