Actualitate

Sezatoarea de la Provita de Jos

În anul centenarului Marii Uniri, comunitatea din Provița de Jos și invitații ei s-a reunit, ieri, pentru a readuce la viață portul tradițional românesc printr-o expoziție de costume populare specifice zonei puse la dispoziție de locuitorii comunei.

Participanții s-au întâlnit într-un cadru atent decorat cu obiecte tradiționale aduse de localnici: de la cuverturi, covoare, ștergare, vase de lut și până la … piesele de rezistență ale evenimentului: iile lucrate de femeile din localitate.

Creatoarele acestor adevărate podoabe vestimentare le-au vorbit invitaților despre dorința de a transmite mai departe această artă aleasă a cusutului cămășii tradiționale românești.

Pentru prima dată, au stat față în față, o generație care preț de zeci de ani a cusut iile recunoscute pe întreaga Vale a Prahovei și câteva tinere eleve de la Școala generală Provița de Jos, dornice să pătrundă tainele acestei arte.

Organizatorii doresc să continue povestea iei, deoarece evenimentul de ieri a arătat că există atât bunăvoință de a transmite cunoștințe, cât și dorință de a învăța.

Șezătoarea i-a introdus pe cei prezenți și în cultura tradițională gastronomică: au savurat brânzeturile locale, zacusca cu ghebe și cea cu vinete, dulcețuri de gutui și nuci, magiun cu prune și nuci, dulceața de mure, plăcinte cu mere și multe altele.

Vinurile alb și roșu și vișinata au fost așezate și ele pe masă, iar la final, după ce au admirat expoziția frumoasă de ii, participanții s-au delectat cu un bulz autentic pregătit de un cioban localnic zâmbitor și binevoitor.

 

 

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co