Sărbători de cinci stele în staţiunile montane
Sărmăluţele cu mămăliguță, cârnaţii, caltaboşul şi lebărul, au fost înlocuite cu cotletul de berbecuţ din Noua Zeelandă, muşchiuleţul de vită argentinian, creveţii cu salată sau de caracatiţa la grătar. În multe bucătării de pe Valea Prahovei preparatele româneşti tradiţionale au fost înlocuite cu cele internaţionale, iar meniul sofisticat va sta pe mesele turiştilor care vor petrece sărbătorile de iarnă la unităţile de patru sau cinci stele.
Proprietarii hotelurilor de lux din staţiunile montane se laudă şi spun că aceste preparate speciale sunt mult mai uşoare şi mai sănătoase, iar clienţii le apreciază de fiecare dată. Maeştrii bucătari scoliţi peste hotare muncesc de zor pentru a satisface gusturile rafinate ale turiştilor, iar la sfârşitul lunii decembrie, au de gând să-i surprindă pe oaspeţi, cu mâncăruri care mai de care mai gustoase şi mai arătoase. „Pentru perioada Crăciunului şi a Revelionului noi vom pregăti o mâncare mai uşoară, care înlocuieşte tradiţionalii cârnaţi sau sarmalele. Preparatele au un specific mediteraneean, iar unul dintre ele se numeşte Captura Caracatiţei. Pentru o porţie folosim două sepii şi două tentacule de caracatiţă. Ele sunt servite cu un trio de sosuri. Unul este bazat pe unt şi lămâie, altul pe ceapă, ardei gras şi suc de roşii, iar ultimul se numeşte Salva Verde şi are ulei de măsline, usturoi şi pătrunjel”, a explicat bucătarul Marin Munteanu. La Azuga, angajaţii unui hotel de cinci stele, au pus la punct toate detaliile pentru întâmpinarea turiştilor. Mesele de Crăciun şi Revelion sunt aranjate într-un cadru select, iar pe muzică de pian, turiştii sunt întâmpinaţi cu preparate sofisticate. „Îi aşteptăm pe oaspeţi cu preparate de cinci stele, unde nu se regăsesc cele tradiţionale româneşti. Avem un meniu internaţional, în care regăsim cotlet de berbecuţ din Noua Zeelandă, muşchiuleţ de vită argentinian, creveţi cu tartar de homar, salată de valeriană, ficat de raţă, piept de raţă afumat cu fructe de cactus şi brioşe, iar la desert o salată de portocale cu îngheţată de iasomie făcută în casă”, a precizat bucătarul Mona Schei. Cu un astfel de festin, nici vinul care va curge în pahare nu va fi adus de la noi din ţară, ci din Franţa şi Italia. Cramele sunt înţesate cu băuturi foarte apreciate de cunoscători. Vinurile vechi, renumite, au preţuri pe măsură şi numai cei cu dare de mână au acces la ele. „Întregim măiestria bucătarilor cu o colecţie unică de vinuri. Avem aproape 200 de titluri, iar 90% din ele sunt franţuzeşti. Preţurile lor ajung chiar şi la 3600 de lei”, a declarat directorul unui hotel de cinci stele, Cosmin Milu. Un meniu special, în care nu există nimic tradiţional, îi face pe turiştii cu dare de mână şi gursturi fine, să scoată din buzunar de la 800 de lei de persoană până la 3000 de lei. Şi să nu vă imaginaţi că preţurile ţin la distanţă clienţii. În perioada sărbătorilor unităţile de lux, ce oferă meniuri internaţionale, au toate locurile rezervate. A. A.