Turism

Salvatorii fac slalom printre stânci

slalom-printre-stanci-1Salvamontiştii din Buşteni au vrut să afle dacă mai există riscul producerii avalanşelor şi au făcut slalom printre stâncile de pe munte.

Misiunea salvamontiștilor, efectuată săptămâna trecută, nu a fost una uşoară, din cauza dificultăţii traseelor abordate. „A început schiul de primăvară, schiul extrem. Am intrat să încercăm văile, să vedem eventualele produceri de avalanşă. Pe văile sudice este în regulă, însă în nord, spre Vârful Omu, pericolul este foarte ridicat”, a precizat salvamontistul Ciprian Aldea.
Prevenirea e foarte importantă
În fiecare an, la începutul primăverii, oamenii muntelui pornesc pe văile de abrupt din masiv. La altitudini mari, în anumite zone, încă mai este zăpadă, iar temperaturile crescute din ultima perioadă au destabilizat-o. Pasionaţii de schi extrem sunt avertizaţi să nu se aventureze fără a cere sfatul oamenilor muntelui, deoarece avalanşele pot pleca în orice moment. În ceea ce priveşte acest sport, salvamontiştii spun că este foarte periculos, însă senzaţiile sunt maxime.
„Este foarte greu, atenţia trebuie să fie maximă. Noi am îmbinat utilul cu plăcutul. Având în vedere că suntem de serviciu pe munte, am umblat pe văile pe care turiştii merg să schieze, ca să evităm orice situaţie neplăcută. Este greu să schiezi prin acele zone. Trebuie să fii foarte atent şi să stăpâneşti bine acest sport. În momentul când ajungi la bază te simţi împlinit”, a spus salvamontistul Mirel Bogdan.
Oamenii muntelui anunţă că s-a dat startul şi la sezonul drumeţiilor. Traseele turistice uşoare au fost deschise, însă cele unde nu s-a topit încă zăpada, rămân închise. A. A.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co