Cultura

S-a mai născut un muzeu

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova se bucură că în aceste vremuri de criză poate înfiinţa un muzeu. Sâmbăta trecută, în incinta Parcului Constantin Stere de la Bucov, a fost deschis Muzeul „Constantin şi Ion Stere”, găzduit chiar de casa refăcută a marelui om politic.

Muzeul a primit 100 de obiecte aparţinând lui Constantin Stere, scriitor originar din Basarabia – născut în localitatea Horodiştea, de lângă Soroca -, de la urmaşa acestuia, Suzana Stere Paleologu, persoană care locuieşte la Paris şi care a fost bucuroasă să poată veni, astfel, în sprijinul conaţionalilor săi.
Muzeul Memorial este situat în apropierea lacului de agrement şi are în componenţă două nivele şi o mansardă. Dacă la parter se află sufrageria, la primul etaj au fost reconstituite două dormitoare, biroul de lucru şi biblioteca, iar spaţiul de la mansardă este destinat Fundaţiei „Constantin Stere”. Aici se află nu doar birourile acestei instituţii, ci şi o sală multifuncţională, în care pot fi organizate expoziţii temporare, audiţii, vizionări de filme, precum şi diverse întâlniri şi dezbateri.

Piese expertizate
Colecţia conţine mobilier lucrat cu mult rafinament, icoane, tablouri, vase din porţelan şi multe altele, toate aparţinând celui care şi-a dedicat întreaga viaţa visului de a aduce Basarabia înapoi în sânul patriei mamă. Expertiza obiectelor a fost făcută de un fost muzeograf ploieştean, Călin Demetrescu, specialist care a luat legătura personal cu donatoarea, cu atât mai mult cu cât, atât domnia sa, cât şi Suzana Stere, locuiesc acum în capitala Franţei. Casa memorială devine, astfel, cea de-a cincisprezecea secţie exterioară a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.
Pe de altă parte, se doreşte ca, în anii următori Parcul Memorial „Constantin Stere” să îşi schimbe şi mai mult faţa, prin amenajarea, între altele, a unei grădini botanice şi a unui aqualand.Raluca EPARU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co