Turism

Risc mare de avalanşă în Bucegi

risc-mare-de-avalansa-2Ninsorile căzute în ultima perioadă au dus la formarea unui nou strat de zăpadă în Munţii Bucegi.

Salvamontiştii de pe Valea Prahovei sunt în alertă pentru că există, din nou, riscul producerii unor avalenşe pe văi şi în golurile alpine. În unele zone, omătul a început deja să se disloce, iar pe o scală de la I la V, pericolul este cotat cu gradul IV. Pentru prevenirea accidentelor, oamenii muntelui interzic accesul pe traseele turistice. În zonele înclinate, la orice mişcare provocată de om, sau animale, se pot declanşa avalanşele. Astfel, turiştii care ajung pe Valea Prahovei sunt sfătuiţi să solicite informaţii şi să respecte recomandările patrulelor salvamont aflate în zonă. „După ultimele informaţii de la staţia meteo Vârful Omu, gradul de avalanşă este foarte mare, de la 1.600 de metri. Turiştii sunt sfătuiţi să abordeze numai traseele marcate şi accesibile acestei perioade şi să evite zonele de abrupt ale masivului Bucegi”, a declarat salvamontistul George Cotinghiu.

Pericol sporit în unele zone
Cele mai primejdioase trasee sunt Văile Jepilor, Valea Albă, Valea Caraiman, Valea Morarului şi Cerbului. Avalanşele se produc prin acumularea unor mari cantităţi de zăpadă care se desprind brusc şi alunecă pe versant. Orice ieşire pe munte trebuie evitată dacă stratul de omăt proaspăt căzut depăşeşte 50 de centimetri pe pantele superioare. Cele mai sigure informaţii se obţin de la salvamontişti şi jandarmii montani, aşa că nu evitaţi să le cereţi, înainte de a pleca la drum pe munte.Adelina ANEI

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co