Social

Reorientare pe piaţa forţei de muncă

Până acum, electricieni, tâmplari sau ingineri de meserie, iar de astăzi bucătari pe Valea Prahovei. Zeci de persoane care şi-au pierdut locul de muncă în ultimele luni au o nouă şansă.

Şomerii au urmat mai multe luni un curs de gastronomie, după care au susţinut examenul teoretic şi practic. La final, au primit diploma de bucătari, diplomă care este recunoascută internaţional. Cursurile au fost organizate de Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Prahova, iar absolvenţii au avut de trecut un adevărat test de îndemânare şi creativitate. Le-au demonstrat specialiştilor că sunt pregătiţi să prepare tot felul de bunătăţi pentru turiştii care vor servi masa la munte. Acum, sunt pregătiţi să lucreze în domeniu şi să facă faţă celor mai sofisticate solicitări. „Suntem într-o zonă turistică, unde este nevoie întotdeauna de bucătari. În această meserie se lucrează mai mult în perioada sărbătorilor, a verii, în funcţie de gradul de ocupare al hotelurilor şi pensiunilor. Statistica agenţiei arată că în jur de 70% dintre absolvenţii acestor cursuri îşi găsesc un loc de muncă în domeniu”, a precizat reprezentantul AJOFM Prahova, Emil Tomescu. Cursurile au fost urmate atât de persoane care şi-au pierdut locul de muncă, cât şi de tineri absolvenţi de liceu. Toţi au realizat o adevărată expoziţie gastronomică, cu pulpe de pui, păstrăv la grătar, pui umplut cu fructe uscate, şniţel vienez, cozonac cu nucă şi tarte cu fructe. „Meseria de bucătar este grea şi implică multă responsabilitate. Este o artă şi presupune mult talent, deoarece un bucătar de succes trebuie să ştie să îşi prezinte produsul, care pe lângă faptul că trebuie să fie gustos, trebuie să aibă şi un aspect impresionant. De profesie, sunt inginer. Am lucrat la Mefin 23 de ani şi 2 ani în imobiliare, după care am intrat în şomaj. Eu sper să-mi găsesc un serviciu în acest domeniu”, a precizat absolventa cursului de bucătari, Lucia Spurcaciu. Criza economică a adus un val de reformulări ale cererii şi a ofertei pe piaţa forţei de muncă, iar solicitările de recalificare au crescut considerabil faţă de anul trecut, tot mai multe persoane vrând să se reorienteze profesional.
Anual, Ageenţia Judeţeană pentru ocuparea Forţei de Muncă Prahova, formază peste 100 de bucătari. Adelina ANEI

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co