Actualitate

Rămas bun, Dumitru Fărcaș!

Dumitru Fărcaș, legenda taragotului, s-a stins din viață, în această dimineață. Din primele declarații făcute de apropiații săi reiese că artistul a murit într-un spital din Cluj, unde fusese internat în urma unui infarct.

Taragotistul Dumitru Fărcaş a împlinit, în mai, vârsta de 80 de ani, ocazie cu care a fost distins cu Ordinul Naţional „Serviciu Credincios” în grad de cavaler.

La începutul carierei sale, începând cu anul 1959, Dumitru Fărcaş a făcut parte din Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, cunoscut atunci sub numele de „Ansamblul Maramureşului”, fiind membru fondator.

În anul 1962, a fondat Orchestra de muzică populară „Mărţişorul” a Casei de Cultură a studenţilor din Cluj-Napoca, cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale. De-a lungul carierei sale i s-a acordat titlul de onoare al oraşelor Phenian (Coreea de Nord), Cluj-Napoca, Bucureşti, Reşiţa şi Baia Mare.

De asemenea, emisiunea “Tezaur Folcloric”, difuzată de TVR, poartă un generic audio semnat, la taragot, de Dumitru Fărcaş.

În 1970 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Muzicieni din Elveţia „SUISSA”. În anii 1977 şi 1999, maestrul a primit din partea Institutului – Smithsonian Washington DC, SUA, diplome de onoare.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co