Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Raed Arafat: Intervenţia la cutremur nu este rezervată exclusiv statului. Fiecare om trebuie să fie pregătit să reacţioneze în astfel de situaţii, să nu intre în panică, să ştie ce are de făcut

Ministerul Afacerilor Interne (MAI), prin Departamentul Situaţiilor de Urgenţă (DSU) şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), are mai multe campanii privind reacţia în cazul unui cutremur, intervenţia nu este exclusiv a statului, primul lucru important este ca oamenii să fie pregătiţi, să nu intre în panică, să reacţioneze cu calm, a declarat, pentru News.ro, Raed Arafat, secretar de stat în MAI.

raed-arafatSecretarul de stat în MAI Raed Arafat a spus că, în cazul unui cutremur, responsabilitatea nu este doar a statului, ci şi a cetăţeanului să aibă grijă de cel de lângă el.

“Nu era cazul să alertăm populaţia pentru un cutremur de cinci grade, dar sigur că oricând reluăm informaţiile pe care le avem pe site-ul MAI”, a adăugat Arafat.

El el a dat ca exemplu campania “Nu tremur la cutremur”.

“Campania naţională de informare şi pregătire a populaţiei pentru cutremur «Nu tremur la cutremur» a fost lansată exact pe fondul necesităţii transmiterii către populaţie a unui mesaj unitar, conţinând informaţii corecte privind modul de comportare în cazul producerii unui cutremur. Este atât pe site-ul instituţiilor noastre, pe TV au fost spoturi , dar şi pe aplicaţiile DSU de pe telefoane. Primul şi cel mai important pas este educarea psihologică a populaţiei. Apoi, diseminarea informaţiilor a fost realizată prin intermediul materialelor printate (flyere, afişe şi leaflet-uri) şi a celor şapte spoturi animate. Publicul-ţintă al campaniei a fost informat despre modalităţile de pregătire pentru efectele unui seism major şi despre comportamentul adecvat în situaţia declanşării unui cutremur de magnitudine ridicată. Sunt abordate mai multe situaţii: în locuinţă, pe  stradă, la serviciu, în centre comerciale şi la şcoală”, a mai spus Arafat, precizând că nu doreşte să alerteze populaţia, ci doar să o pregătescă.

Secretarul de stat a adăugat că oriunde în lume, cu atât mai mult în România, unde avem o zonă seismică, oamenii trebuie să fie educaţi cu privire la cutremur, ce este indicat să facă şi ce nu. “Dar probabil că panica este firească”, a mai spus Arafat.

Declaraţiile lui Raed Arafat vin după ce şeful Corpului de Control al premierului, Valentin Mircea, a comentat, sâmbătă, pe Facebook modul în care s-au comportat instituţiile statului din punctul de vedere al comunicării în cazul cutremurului de sâmbătă noaptea, afirmând că nu şi-au făcut treaba corespunzător, la fel ca şi posturile de televiziune, care difuzau reluări şi nu au liniştit populaţia.

“Concluzia preliminară: instituţiile statului român au note maxime la simpozioane şi umflat muşchii, dar nu vă bazaţi pe ele când va lovi un mare cutremur. Mass-media şi mai ales televiziunile sunt odioase: ore întregi nici măcar nu au oferit vreo informaţie elementară despre cutremur şi nu au liniştit oamenii”, a scris oficialul guvernamental, la scurt timp după producerea cutremurului.

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co