Turism

Protejarea obiectivelor de pe Platoul Bucegi

Ce-aţi zice dacă într-o zi Sfinxul şi Babele nu ar mai exista? Ei bine, aflaţi că acest lucru nu este imposibil! Monumentele naturale de pe Platoul Bucegi se pot eroda în timp, iar la degradarea lor contribuie, în afară de fenomenele naturale,  inclusiv turiştii. Pentru a le proteja, administraţia locală din Buşteni, a încheiat un parteneriat cu o firmă privată, care va investi 50.000 de euro pentru îngrădirea lor.

În zadar încearcă jandarmii să-i convingă pe vizitatori să nu se mai urce pe Sfinx, Babele, Capul de Mort şi celelalte monumente naturale protejate prin lege. Şi reprezentanţii Parcului Natural Bucegi au montat panouri de avertizare care interzic escaladarea, însă turiştii pur şi simplu le ignoră. „Nu cred că acţiunea mea poate fi mai distructivă decât acţiunea vremii. Dacă le-ar îngrădi, ar fi foarte bine, însă atâta timp cât nu sunt împrejmuite, sunt destul de expuse. Sincer, nici panoul care interzice escaladarea, nu l-am văzut”, a spus turistul Aurel Micu. În ultima perioadă de timp, controalele în zonă s-au intensificat şi săptămânal se aplică zeci de amenzi pe Platoul Bucegilor. Din păcate, turiştii nu înţeleg că la fiecare căţărare, conglomeratele se distug câte puţin. „Aceste monumente naturale sunt erodate de factorii naturali, dar avem probleme mari cu turiştii. Practic, prin apăsare cu talpa piciorului, erodează suprafaţa şi uneori chiar scrijelesc stânca cu anumite obiecte ascuţite. Administraţia Parcului Natural Bucegi a montat foarte multe panouri în zonă, chiar în staţia de telecabină. Noi îi sancţionăm pe cei care nu respectă regulile cu amenzi de la 3.000 la 6.000 de lei, conform O.U.G 57/2007. Consider că orice măsură de protecţie a acestor monumente este bine venită”, a precizat reprezentantul Parcului Natural Bucegi, Clementin Neguţescu. Pentru a împiedica degradarea acestor monumente naturale, administraţia locală din Buşteni a decis să le îngrădească. Recent, a fost încheiat un parteneriat cu o firmă privată, care şi-a luat angajamentul să monteze garduri pentru a conserva obiectivele turistice, dar şi să amenajeze câteva zone de belvedere. „Investiţia era necesară, aşa că am semnat parteneriatul cu o firmă privată, iar banii nu sunt de la bugetul local. Sperăm ca turiştii să realizeze importanţa respectării regulilor şi să utilizeze corespunzător inclusiv spaţiile de belvedere”, a declarat primarul oraşului Buşteni, Emanoil Savin.
Aşadar, începând de anul viitor, va trebui să ne obişnuim să admirăm monumentele de pe Platoul Bucegi de la distanţă. Deşi gardurile nu vor da un aspect prea plăcut zonei, autorităţile spun că  împrejmuirea obiectivelor este singura soluţie de a le salva de la degradare. Adelina ANEI

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co