Prindeţi infractorii!
Polițiștii câmpineni au intrat în anul 2010 cu 386 de dosare înregistrate cu autor necunoscut. Între timp, până la începutul lunii în curs, oamenii legii au reușit să mai rezolve 27 de cazuri dintre cele în care făptașii rămăseseră nedovediți. Chiar dacă treaba a început să meargă mai bine în ultima perioadă, ajutorul cetățenilor este foarte important pentru prinderea a cât mai multor infractori.
Bilanţul activităţii Poliţiei Municipiului Câmpina în anul 2009 scoate în evidenţă faptul că au rămas nerezolvate 386 de dosare, acestea fiind înregistrate cu autori necunoscuţi. Dacă la prima vedere, cifra s-ar putea raporta la cele 365 de zile ale anului, putându-se considera că există un dosar nerezolvat în fiecare zi, trebuie ţinut cont totuşi, de specificul infracţiunilor cum ar fi spargerea a 14 autoturisme, doar într-o singură noapte. În acelaşi timp, în primele cinci luni ale anului 2010, din cele 386 de dosare nerezolvate s-a reuşit finalizarea unui număr de 27.
Pe de altă parte, Poliţia Municipiului Câmpina a înregistrat de la începutul anului, 142 de dosare noi, cu autori necunoscuţi. În toate aceste spețe în care făptașii nu au fost identificați, deocamdată, primează furturile din avutul public şi privat.
Cum se face sezizarea
Existând printre cetăţenii Câmpinei unele persoane care s-au arătat nemulţumite de procedura de primire a sesizărilor şi reclamaţiilor, în sensul că nu primesc imediat un număr de înregistrare, şeful poliţiștilor din localitate a ţinut să precizeze că există o anume rigoare.
„Când sesizarea se face în timpul programului, aceasta se înregistrează la secretariatul unităţii, se pune o rezoluţie de către comandant şi se repartizează în funcţie de conţinutul acesteia, în registrul secretariatului. După orele de program, sesizările se înregistrează în registrul ofiţerului de serviciu cu numărul din registrul de la secretariat. Sesizările, reclamaţiile trebuie rezolvate în termen de 30 de zile conform legii. Dar eu dau un termen mai scurt, de 20 de zile, tocmai ca să se rezolve mai repede”, a spus comandantul Poliției Câmpina, comisarul șef Romeo Văsii.
În baza statisticilor privitoare la dosarele nerezolvate de oamenii legii din unitatea respectivă, șeful IPJ Prahova apreciază situaţia în ansamblu.
„Sunt scăderi în 2010 privind infracţionalitatea în Câmpina şi comunele arondate. Nu au fost comise fapte cu pericol social deosebit şi impact negativ pentru opinia publică. Au fost organizate acţiuni punctuale pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor care aduc atingere patrimoniului cetăţenilor, ordinei şi siguranţei publice, acţiuni care au avut rezultate notabile. Activitatea Poliţiei Câmpina, referitoare la rezolvarea dosarelor cu autori necunoscuţi este pe un trend crescător. În ansamblu, Poliţia Câmpina are rezultate notabile în 2010 iar disensiunile interne au fost rezolvate, existând în acest moment condiţii optime pentru performanţă şi eficienţă”, a declarat chestorul de poliţie Sorin Oprea.
Nu se face o nedreptate celui care consimte la săvârșirea ei
Pe de altă parte, pentru creșterea vitezei de reacție a oamenilor legii și pentru creșterea numărului de cauze rezolvate, de orice natură ar fi ele, și cetățenii trebuie să ajute autoritățile, să sesizeze în timp util despre producerea faptelor și să furnizeze informațiile pe care le dețin și care ar putea duce la identificarea autorilor într-un timp mai scurt.
Cu atât mai mult acum, într-o perioadă în care criza financiara afectează toate domeniile de activitate și ar putea avea dificultăți și polițiștii, cetățenii trebuie să dea dovadă de spirit civic.
Atât cei care sunt victimele unei infracțiuni, cât și persoanele care sunt martore ale unor încălcări ale legii, pot suna la Dispeceratul 112, sau chiar la numărul de telefon al Poliției Municipiului Câmpina, 0244.336128.Carmen NEGREU