Primăria Comarnic, executată silit pe bani grei
Instituția trebuie să plătească 120.000 de lei și riscă să scoată din vistierie și penalități de 67.000 de lei, pentru plata unor lucrări stradale despre care minicipalitatea susține că nu există act de recepție.
Şeful administraţiei din Comarnic, primarul Dorian Botoacă, aşteaptă de la o zi la alta ca instituţia pe care o conduce, să fie executată silit pentru suma de 120.000 de lei. Acești bani fac obiectul plăţii unor lucrări de pe Strada Eternităţii, demarate în 2007. Cum s-a ajuns în această situaţie? În acelaşi an, firma Condorii Șulț trimite prin poştă Primăriei Comarnic o factură, pentru plata lucrărilor din strada cu pricina. Dată fiind modalitatea de trimitere, factura a fost înregistrată ca atare: număr, dată, semnătură de primire. Primarul Dorian Botoacă afirmă că „firma nu are situaţii de lucrări semnate, nu au proces-verbal de recepţie. Dar justiţia, cum este la noi în România, i-a dat câştig de cauză şi asta doar pentru faptul că a depus factura. Cu toate că lucrările nu sunt făcute, fiind vorba de o rigolă care nu s-a executat. Recunosc faptul că din această factură, 18.000 de lei sunt lucrări executate şi neachitate. Dar eu nu puteam să le dau prin factura asta 18.000 de lei, pentru că lucrările erau cuprinse global. Am acumulat şi penalităţi calculate de către firma în cauză, respectiv avocata lor, fiica fostei şefe a Secţiei Comerciale de la Tribunalul Prahova”. „Am situația de lucrări semnate, confirmate, nici un fel de problemă pentru situația din teren. În unele locuri, s-au făcut deteriorări pentru că oamenii au trecut peste rigole cu camioane, cu mașini mari”, a declarat patronul firmei Condorii Șulț, Gheorghe Sulț.
Bun de plată şi supărat pe justiţie
Pierzând primul proces cu societatea comercială, edilul Dorian Botoacă va trebui să plătească 120.000 de lei din visteria Primăriei. Există o sentinţă judecătorească definitivă, executarea silită fiind iminentă. Pe de altă parte, firma Condorii Șulț a deschis proces pentru a primi şi penalităţi în valoare de 67.000 de lei. A existat o întâlnire de conciliere cu firma în cauză, fără vreun rezultat. Va urma o a doua întâlnire, la care primarul Dorian Botoacă doreşte să fie prezent alături de patronul firmei, fiind hotărât să evite plata penalităţilor. „Pe mine nu mă deranjează, dacă vrea să ne întâlnim să discutăm, dar de trei ani de zile nu mi-a dat niciun telefon. În trei ani, putea să mă sune”, a replicat Gheorghe Șulț.
În cazul în care potențiala întâlnire nu va da rezultate, primarul Dorian Botoacă este hotărât să meargă în instanţă, împotriva firmei. „Judecătorilor nu am ce să le fac, ei fiind inamovibili. Dar eu împotriva lor m-aş fi îndreptat! Nu este posibil ca fără niciun alt document care să susţină acea factură, să fiu obligat să o onorez. Firma ar fi putut cere şi cinci miliarde! Paşii pe care îi voi face sunt următorii: după ce voi avea şi această întâlnire, ori vor continua lucrările, iar eu îi plătesc, ori dacă nu, mă voi îndrepta şi eu împotriva dirigintelui de şantier, pentru că a semnat pentru lucrări, şi a firmei, pentru că nu şi-a terminat lucrările. Atunci voi cere şi eu penalităţi! Eu am avut nişte presiuni să le dau banii. Nu are importanţă cine a făcut aceste presiuni. Cert este faptul că am refuzat să le dau banii, nefiind executate lucrările. Patronul Șulț este obişnuit cu procesele”, a spus Botoacă.
La „ţeapă” legală – avocaţi de lux
O factură de genul celei care va „uşura” visteria primăriei Comarnic ar fi trebuit să treacă şi pe la un birou de investiţi, să existe şi un act de recepţie a lucrărilor sau alte hârtii care constituie etape adecvate unei asemenea situaţii. Numai că, iată, te poţi folosi de serviciile Poştei Române, după care aştepţi să-ţi intre în cont, peste un miliard de lei, cu ajutorul avocaților. În ei își pune speranța și primarul Botoacă. „Prefer să dau 10.000 de lei unui avocat cu experienţă, ca să scap să plătesc 120.000 de lei!”. Este posibil să fie o soluţie şi acest mod de a gândi: unde merge miliardul, merge şi suta de milioane. Din această poveste, cei mai câştigaţi par a fi avocatul sau avocaţii angajaţi de Primăria Comarnic și firma Condorii Șulț. Cât despre păgubiți, aceia sunt localnicii, care văd cum banul public scapă printre degetele municipalității.Carmen NEGREU