Actualitate

Pregătirea viitoarei generaţii

Iarna a făcut până acum multe probleme în mai toate judeţele din ţară. Elevii din comuna Brebu au avut două zile de vacanţă, timp pentru dascăli să-şi facă planuri pentru anul care e la început.

Pentru că în special in mediul rural lupta cu nămeţii nu este tocmai uşoară, săptămâna trecută, Inspectoratul Şcolar Judeţean a trimis o adresă prin care informa directorii şcolilor din Prahova că în zilele de 7 şi 8 februarie nu se învaţă în unităţile de învăţământ din sate şi comune şi chiar din patru orașe. Vestea a fost primită cu bucurie de cei mici.
“Mă joc cu zăpadă, schi…, am făcut şi om de zăpadă, dar s-a topit puţin…”, a spus un băiat din Brebu, ieşit la joacă.
“E foarte bine în vacanţă… Ne ducem la săniuş, pe ulicioară…”, a spus un altul.
„Astăzi sunt închise şcolile… Zilele astea scriu, citesc şi mă joc…”, şi-a făcut planul un alt puşti.
Autorităţile au monitorizat permanent situaţia pentru a vedea dacă elevii pot sau nu să ajungă la ore. „Drumul acum este practicabil, însă în satele aparţinătoare comunei, respectiv la Pietriceaua, nu se poate accede decât foarte greu.
În jurul caselor, acolo, am fost informat de către cei care locuiesc acolo, de către unii părinţi, de către secretara şcolii, care locuieşte acolo, zăpada atinge înălţimi de până la doi metri”, a declarat directorul Şcolii „Matei Basarab” din Brebu, Viorel Codarcea.
Materia pe care elevii din mediul rural ar fi trebuit să o parcurgă în aceste două zile va fi recuperată în perioada următoare. Dacă vremea se va înrăutăţi, orice problemă a unităţilor de învăţământ va fi raportată la judeţ, pentru a se lua măsuri.
„Am întocmit un plan de recuperare al acestor ore, deci orele nu se vor pierde. Elevii vor merge în pas cu materia în acest semestru care, de altfel, este foarte lung şi avem timp suficient pentru a recupera zilele pierdute”, a explicat directorul Viorel Codarcea.

Reparaţii în şcoli
În comuna Brebu, preocuparea pentru educaţia copiilor este mare în această perioadă. Administratia locală a comunei a prevăzut în bugetul pe anul acesta şi o sumă pentru reparaţiile necesare unităţilor de învăţământ. Şcoala Nr. 2 nu mai funcţionează din cauza lipsei condiţiilor care se cer în educaţie.
„A avut loc şedinţa Comisiei Buget-Finanţe a Consiliului Local, la care am participat în vederea susţinerii proiectului de buget pe care Consiliul de Administraţie la discutat şi aprobat şi apoi l-a înaintat către Consiliul Local, spre discutare şi validare. Am obţinut, pentru investiţii, o sumă de 70.000 de lei, pentru a putea demara acţiunea de consolidare şi demarare a Şcolii nr. 2 din Brebu, din zona Tănăsică, şcoală care momentan este în conservare, dar, fiind foarte veche, a început să se deterioreze”, a declarat directorul Viorel Codarcea.
Şcoala este veche de aproape o sută de ani şi sunt necesare lucrări ample de renovare. Dacă vor fi bani suficienţi, aspectul se va schimba şi clădirea va avea diferite întrebuinţări. „Dacă vom reuşi în acest an să rezolvăm în totalitate problemele, pentru că ele sunt foarte multe, vom putea organiza fie un club al elevilor, fie programul şcoală după şcoală. Într-o clasă am putea muta şi grădiniţa, care este într-un spaţiu impropriu în momentul acesta, unul foarte mic… Practic, vom putea să desfăşurăm mai multe activităţi acolo, care vor fi în sprijinul copiilor din Brebu, până la urmă.
Suma este planificată pentru trimestrul al doilea – aprilie-iunie. Ne-am gândit că este bine aşa, ca până în iunie să terminăm cu acoperişul, iar apoi, în funcţie de ce bani disponibili are primăria, vom continua şi cu ferestre, uşi înlocuite…, cu pardoseala, tencuiala…, se vor efectua lucrări la instalaţia de încălzire şi instalaţia electrică”, a explicat profesorul Viorel Codarcea.

Grija pentru dascăli
Tot directorul Şcolii „Matei Basarab” le-a dat şi o veste bună cadrelor didactice care se ocupă de educaţia copiilor din comuna Brebu. „Am făcut calculul salariilor necesare cadrelor didactice în conformitate cu legea care prevede acordarea acestor sume în raport de costul pe elev. Sumele ne ajung, însă a fost problema decontării abonamentelor, unde am găsit înţelegere şi soluţia finală este de a deconta începând cu decembrie 2011, până în iunie 2012, abonamentele cadrelor didactice, iar sumele pe care le vom aloca acestui capitol ne vor fi acordate începând din septembrie, din următoarele rectificări”. Mai rămâne doar să se treacă la fapte… Diana ROMAN

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co