Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Prahova ia tot mai mulţi banii ai UE

Autoritățile prahovene au demarat un proiect menit să sporească turismul cultural-religios la complexul mănăstirii Apostolache, declarată monument istoric.  Județul Prahova este fruntaș la capitolul realizării de proiecte susținute de fonduri europene, acest fapt fiind remarcat și la nivel ministerial.

În cursul săptămânii trecute, autorităţile judeţene, ministrul secretar de stat în Ministerul Dezvoltării şi Locuinţei, Răzvan Murgeanu, precum şi reprezentanţii Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud Muntenia au semnat  contractul de finanţare pe fonduri europene al proiectului de restaurare şi punere în valoare a ansamblului medieval al fostei mânăstiri Apostolache.
“Am semnat și sprijinul Consiliului Județean pentru a suporta, alături de primărie, cheltuielile neeligibile și cota de 2% și TVA-ul. Astea sunt lucrurile care s-au semnat azi și care dau liber, în maxim trei săptămâni, pentru ordinul de începere a lucrărilor, astfel încât anul acesta să realizăm circa jumătate de milion de euro lucrări din acest proiect”, a spus președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma.
Durata de implementarea a acestuia este de patru ani, iar valoarea sa este de 12.926.435 de lei, din care valoarea totală eligibilă este de 9.578.570 de lei. Proiectul este foarte important pentru comuna Apostolache – complexul mănăstiresc datează din 1955-, pentru că vizează creşterea cu 900 a numărului de turişti atraşi, amenajări peisagistice de 3.842 de metri pătrați,  crearea a zece locuri de muncă temporare şi a zece locuri de muncă permanente, restaurarea unei suprafeţe de 1.960 de metri pătrați a obiectivului de patrimoniu, dar şi amenajarea a 20 de locuri de parcare.

Suntem tari în făcut proiecte!
Cu această ocazie, ministrul secretar de stat în Ministerul Dezvoltării și Locuinței, Răzvan Murgeanu, a lăudat judeţul Prahova care are foarte multe proiecte cu fonduri europene pe toate axele prioritare de finanţare şi care este un adevărat exemplu de urmat.  “Ploieștiul este pol de creștere și are aproape 11 proiecte, din câte știu eu, cu tot cu proiectele județene. Este foarte interesant pentru că, spre deosebire de alte zone, și Primăria Ploiești și Consiliul Județean au înțeles că planul integrat de dezvoltare nu este un document prin care facem străzi undeva în Ploiești. Spre norocul lor au înțeles că Ploieștiul este un pol de creștere important pentru ce aduce pe lângă el și nu neapărat el ca oraș”, a declarat ministru secretar de stat Răzvan Murgeanu.

Stau bine și orașele de pe
Valea Prahovei
În plus, reprezentanţii ADR Sud Muntenia au apreciat că în Prahova s-a procedat foarte bine, deoarece există un echilibru în ceea ce priveşte accesarea proiectelor cuprinse în toate axele prioritare şi că în fiecare oraş se regăsesc proiecte depuse. “Aici găsim foarte bine reprezentată şi Axa 1, cea de regenerare urbană, unde, alături de Sinaia, şi oraşul Comarnic intră în lista de proiecte care vor primi finanţare pentru oraşe mici. Totodată, avem proiecte în Câmpina, în Breaza, în orașul Mizil şi iată cum tot mai multe administraţii locale se interesează să atragă aceste fonduri, în afară de administraţia judeţeană, foarte bine reprezentată. Pe Axa 3.2, pe domeniul social, în Prahova sunt opt proiecte, iar Axa 5.2, cu infrastructura, este cea mai bine reprezentată în Prahova din întreaga regiune Sud Muntenia. Vorbim de proiectul de la Sinaia de 10 milioane de euro, dar şi de cel de la Buşteni, aflat în derulare”, a declarat Liviu Muşat, director al ADR Sud Muntenia.
Pe viitor, județul Prahova îşi doreşte să atragă 540 de milioane de euro din proiecte aflate în diferite stadii de execuţie.
Raluca EPARU

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co