Actualitate

Poliţişti în loc de medici?

medici-politistiMedicii de familie contestă legalitatea amenzilor date de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), dar și prevederile Ordonanței 36 din 14 aprilie 2010.

Actul normativ respectiv limitează numărul de concedii medicale ce pot fi acordate de către doctori și permite verificarea pacienților la domiciliul lor. Colegiul Medicilor din Prahova susține fără, însă, că această ordonanță este una de tip polițienesc și că, aplicând-o, medicii și-ar depăși cu mult menirea, respectiv aceea de a face un act medical. „Nu este meseria mea să stau să verific dacă pacientul se reface în altă parte decât la propriul domiciliu, sau dacă are în altă parte o rudă grijă de el, mai bine”, spune preşedintele Colegiului Medicilor Prahova, dr. Simona Schnelbach.
La nivel naţional, deja au fost sancţionaţi cu câte 5.000 de lei, doi medici de familie şi un neurolog, care ar fi acordat concedii fără a avea acordul scris al pacienţilor în ceea ce privește posibilitatea efectuării unui control la o anumită adresă, pe durata perioadei de refacere.
În plus, normele metodologice ale acestei ordonanţe care pune probleme nici nu au apărut. În aceste condiții, medicii spun că amenzile sunt mult prea mari şi depăşesc, deseori, valorile veniturilor totale lunare acumulate de cabinetele medicilor de familie. Şi asta în situaţia în care CAS Prahova este iar în urmă cu plăţile pentru cabinetele de familie şi nu a dat decât 75% din acestea.
Medicii sunt decişi să ia în considerare rezilierea convenţiilor de eliberare a concediilor medicale încheiate cu casele de asigurări, dacă aceste controale nu vor înceta. R. E.

Targul National Imobiliar (TNI)
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co