Actualitate

Plenul Senatului a adoptat Codul de procedura penala

Plenul Senatului a adoptat, astăzi, Codul de procedură penală, cu 74 de voturi favorabile și 28 de voturi împotrivă. Forul decizional în acest caz este Camera Deputaților.

Textul a primit săptămâna trecută raport favorabil din partea Comisiei speciale pentru legile Justiţiei, condusă de social-democratul Florin Iordache. Printre amendamentele adoptate se numără limitarea controlului judiciar dispus de instanţa de judecată, ceea ce, în mod concret, înseamnă ca suspectul să fie adus cu mandat de aducere numai în mod excepţional şi motivat, iar denunţul să fie în termen de șase luni de la luarea la cunoştinţă despre infracţiune.

De asemenea, dacă textul va primi și votul plenului Camerei Deputaților, măsura arestului preventiv ar urma să se ia doar în cazul existenţei unor probe şi indicii temeinice, prin eliminarea sintagmei „suspiciuni rezonabile”. Proiectul mai prevede şi ca procurorii să poată distruge probele dintr-o înregistrare obţinută în mod nelegal şi să întocmească un proces verbal în acest sens, pe care să îl depună la dosarul în cauză.

Un alt amendament adoptat prevede că „instanţa de apel nu poate desfiinţa sentinţa primei instanţe prin care s-a dispus achitarea inculpatului şi nu poate pronunţa o hotărâre de condamnare direct în apel decât dacă sunt administrate probe noi care să conducă la desfiinţarea soluţiei de achitare a primei instanţe pentru infirmarea motivelor pentru care a fost dispusă achitarea”.

Codul de procedură penală va ajunge din nou la comisia specială condusă de Florin Iordache, după care va fi supusă votului în plen la Camera Deputaților.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co