Sport

Pilotul sinăian Claudiu David va concura în NASCAR

Se pot spune multe lucruri frumoase despre pilotul de raliuri Claudiu David care este capabil de performanţe remarcabile şi poate să facă faţă oricăror presiuni ivite în timpul probelor, dar ne rezumăm la ultimele sale isprăvi.
Născut şi locuind în Sinaia, Claudiu David, s-a remarcat în Campionatul Naţional dar şi cel European pe un Volkswagen Polo GTI fiind campion al clasei „N 1,6” în anii 2004 şi 2005 şi câştigător al clasei N2 la Raliul de Campionat European Waltviertel, din Austria în 2004.
Alături de co-driver-ul său, Mihaela Beldie, cu care se înţelege de-o manieră ieşită din comun, pilotul sinăian a luat startul pentru prima dată pe o maşină integrală în 2006 şi a încheiat pe locul secund al clasamentului general, fiind declarat vicecampion naţional absolut, la un singur punct de câştigătorul campionatului.
Datorită rezultatelor şi performanţelor excelente obţinute în campionatul intern, Claudiu David a fost selecţionat să participe la trei etape din Campionatul Mondial de Raliuri 2007 (WRC), în cadrul categoriei P-WRC. Cu un an înainte, el a fost selecţionat să participe în Raliul Australiei dar nu a putut participa din cauza conflictului celor două federaţii din România, fiindu-i refuzată licenţa internaţională.
Claudiu a participat astfel în mai 2007 şi, în premieră pentru România, la Raliul Argentinei şi Japoniei ca şi la Raliul Marii Britanii pe un Mitsubishi Lancer Evo IX de grupa N pregătit de Stohl Racing. Participarea s-a făcut în cadrul programului OMV Bixxol Rally Team de promovare a tinerelor talente din Europa de Est. În ciuda unei evoluţii de excepţie în probele speciale, programul se termină la finele anului 2007, când OMV anunţă retragerea din sporturile auto şi îi lăsa astfel pe Claudiu şi Mihaela fără principalul său sponsor şi în ciuda eforturilor pentru găsirea unor sponsori şi a suportului financiar sunt nevoiţi să se retragă din Campionatul Naţional 2008.
Anul 2009 îi aduce prima participare cu Mitsubishi Lancer Evo IX, preparată de echipa locală Topp Cars într-o etapă de Campionat Naţional al Ungariei, echipajul român obţinând o răsunatoare victorie a grupei N în cea de-a 42a editie a Allianz Rally, la Pecs (pe asfalt).
În 2010 ia parte la “New York Winter Rally” (zăpadă şi gheaţă) din cadrul Campionatului de Raliuri al Statelor Unite ale Americii şi câştigă la categoria două roţi motrice plus locul 3 în clasamentul general pe Mazda 3 Turbo.
Actualmente, Claudiu David se pregăteşte pentru NASCAR (National Association for Stock Car Auto Racing) fiind una dintre cele mai urmărite competitii de motorsport din Statele Unite.
Competiţiile se desfăşoară de obicei pe circuite ovale, ceea ce fac foarte dificile depăşirile, la acest gen de competiţii intentionează să participe Claudiu.
După ce a concurat în Campionatul Mondial obţinând şi un scratch al probelor speciale pentru clasa la care concura, si-a arătat aptitudinile peste Atlantic, acum va merge într-o competiţie cu totul şi cu totul aparte: NASCAR. El va concura pe un Chevrolet Impala, iar pregătirea pentru competiţie a făcut-o la şcoala de pilotaj Buck Baker Racing, aceeaşi şcoală care a dat lumii campioni precum Jeff Gordon sau Tony Stewart.
Să-i urăm lui Claudiu, dar şi Mihaelei sărbători fericite şi mult succes! Cristian SBARNEA

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co