Imobiliare Valea Prahovei
Sanatate

Pericolul din carnea de porc

Nu consumaţi carne de porc dacă nu a fost efectuat în prealabil examenul trichinelogic, pentru a vă feri de îmbolnăviri sau chiar de deces.

Avertizarea vine din partea medicilor Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Prahova, care îi sfătuiesc pe toţi prahovenii, care vor sacrifica porci pentru masa de Crăciun, să efectueze examenul trichinelogic.
„Pentru siguranţa dumneavoastră, vă recomandăm să achiziţionaţi  produse de origine animală numai din unităţi autorizate sanitar-veterinar, iar, pentru porcul sacrificat în sistem gospodăresc, să fie efectuat examenul tricinescopic, pentru a evita o eventuală îmbolnăvire de trichineloză, care poate conduce chiar şi la deces”, a declarat dr. Elena Teleanu, din cadrul DSV Prahova.
Aşa că, înainte de a consuma carne de porc, da-ţi o fugă la laborator şi testaţi-o.
„Examenul prin laboratoarele noastre este gratuit, însă laboratoarele particulare vor face aceste teste pentru suma de nouă lei.
În Prahova, sunt 34 de centre unde puteţi face acest test. În Ploieşti, spre exemple, examenul se face la centrele de la  Halele Centrale”, a mai adăugat dr. Elena Teleanu.
Centru pe Valea Prahovei
Spre Sinaia se pot îndrepta toţi cei de pe Valea Superioară a Prahovei, pentru verificarea trichineloscopică a cărnii de porc. Centrul se află în cartierul Izvor, în spatele pieţei agroalimentare. Examenul se efectuează în fiecare zi de luni până vineri, între orele 8:00- 11:00 şi 15:00-17:00.  Cei care ignoră avertismentele şi nu vor merge la laboratoare, să se prezinte de urgenţă la medic, în cazul în care vor avea probleme digestive grave în urma consumului de carne de porc netestată. „Pot apărea stări destul de grave, pe lângă tulburări digestive severe, vărsături, dureri abdominale, greaţă, dar până la intrarea în comă, apoi apar contractură musculară, o stare din ce în ce mai proastă, putându-se produce şi decesul, ca urmare a acestor complicaţii, deoarece infestarea poate afecta organe vitale – ficatul, dar şi creierul, în egală măsură – şi singurul lucru înţelept ar fi prevenţia”, a spus dr. Constantin Roman Tămăduianu.
Trichineloza este o boală infecţioasă gravă, care poate duce la deces, în cazul netratării la timp. Anul trecut, au fost sacrificaţi, în total, 61.000 de porci. În cazul a nouă dintre ei, rezulatul analizelor a fost pozitiv.
Mariana Badea,
Claudia BÎrlă

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co