Oraşul rulotelor pe Valea Cerbului
În plină criză financiară, Valea Cerbului din Buşteni, atrage mii de turişti din toată ţara ca un magnet. Românii nu vin să stea aici o zi sau o săptămână, ci o vară întreagă. Este cel mai ieftin mod de a-ţi petrece vacanţa, la rulotă sau în cort.
Noul cartier din Buşteni este amplasat chiar la poalele Bucegilor, într-o zonă superbă. Sute de turişti din toate colţurile ţării au ales să îşi „schimbe domiciliul” pentru trei sau patru luni. Majoritatea celor care s-au mutat în zona de campare şi-au achiziţionat „garsoniere pe două roţi”, apoi le-au instalat la baza pădurii. Fiecare şi-a amenajat cum a ştiut mai bine noua locuinţă, dar şi zona din apropierea ei. Au bucătărie, dormitor, toalete ecologice şi… o sufragerie amplasată în aer liber. „Avem un mic aragaz, iar pe el ne preparăm mâncare, ne-am amenajat şi un loc unde să ne spălăm rufele. Aici facem tot ce este necesar. Am amenajat o grădiniţă frumoasă, iar apoi am mers în piaţă, am cumpărat flori şi le-am plantat aici.
Ieftin şi sănătos
În plus, să locuieşti pe Valea Cerbului este foarte rentabil financiar. Ne-au pus toalete ecologice, tomberoane pentru gunoi şi nu ne mai trebuie nimic. Petrecem timpul ieftin şi plăcut”, a povestit Petruţa Roşiu. Nu există cort sau rulotă fără o grădină cu flori în preajmă sau un loc pentru relaxare în natură. Toată lumea s-a scos de la întreţinere, până în toamnă. Dacă acasă scoteau din buzunar minim 300 lei pe lună, aici plătesc pentru patru săptămâni doar 40 de lei şi nu le lipseşte nimic.
„Mi-am propus să stau până pe 5 septembrie. Şi anul trecut am petrecut o vară întreagă, dar şi acum doi ani. Mă simt extraordinar de bine. Când ajung acasă mă iau durerile, însă aici nu am nimic. Toţi cei de aici ne cunoaştem, în fiecare an ne întâlnim şi suntem prieteni buni. Oraşul este aproape şi ne gospodărim foarte bine. Mergem la cumpărături cu rândul. Când pleacă un vecin în piaţă ne întreabă şi pe noi de ce avem nevoie, iar când mergem noi le cumpărăm şi lor cele necesare. Mâncarea iese mai bună ca acasă pentru că apa îi schimbă gustul, iar preţurile la alimente sunt mult mai ieftine decât în Bucureşti”, a spus Mihai Poienaru. Oamenii petrec timpul liber mergând în drumeţii pe cărările de munte. Se folosesc cât mai mult de natură: încălzesc apa la soare, iar pe post de frigider au apa rece a râului. În fiecare seară au parte şi de câte un spectacol pe cinste, oferit gratuit de urşii gunoieri care coboară din pădure în căutare de mâncare. Casa ambulantă va fi mişcată abia când va pica bruma, târziu, în toamnă, însă, până atunci pensionarii vor petrece o vacanţă ieftină, dar sănătoasă. A. A.