Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Nu vom opri concursul pentru funcţiile de directori la școli a declarat Ministrul Educaţiei

Încercarea Ecaterinei Andronescu de a bloca în Senatul României concursul pentru funcţiile de director și director adjunct la unitățile de învățământ a eșuat, cel puțin deocamdată, după ce PNL a anunțat că va depune plângere penală pentru falsificarea semnăturii secretarului Comisiei pentru Învățământ.
ministru-educatiei
Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat că toate etapele concursului vor continua.

“Ministerul Educaţiei s-a angajat să organizeze acest concurs public pentru funcţiile de directori ai şcolilor din România şi vreau să vă anunţăm că nu ne vom opri. Iniţiativa de la Senatul României, de a se introduce ad-hoc un paragraf în lege în aşa fel încât aceast concurs să fie amânat până în vara anului viitor mi se pare, de fapt, o continuare a unei politici de condiţionare a şcolilor din România şi de subordonare a acestor şcoli unor interese de partide”, a declarat Mircea Dumitru.

Presiuni împotriva candidaților

Ministrul a precizat că a primit în ultima perioadă mesaje de la profesori care s-au înscris la acest concurs, dar care fie sunt împiedicaţi sub diferite forme să îşi definitiveze dosarul de concurs, neavând acces la documente şcolare, fie se încearcă prin presiune psihologică determinarea lor să se retragă.

“Solicit tuturor directorilor aflaţi în funcţie să pună la dispoziţia colegilor lor toate documentele şcolare de care este nevoie, iar dacă vom primi în continuare mesaje prin care ni se aduce la cunoştinţă că cei care vor să se înscrie la concurs sunt împiedicaţi, nu vom ezita să apelăm la autorităţile statului”, a amenințat Mircea Dumitru.

Până în prezent s-au înscris la concurs aproximativ 1.300 de cadre didactice pentru ocuparea celor 6.545 de funcţii de director şi 2.500 de director adjunct.

Perioada de înscriere a început în 13 septembrie şi va continua până în 2 octombrie. Se poate înscrie la acest concurs orice cadru didactic titular care este membru în registrul experţilor în management educaţional.

Număr de mandate limitat

O reglementare prin care directorii şcolilor, liceelor şi grădiniţelor vor avea un număr limitat de mandate, la fel cum este în cazul rectorilor universitari, se află în lucru ,a minister și va fi introdusă.

“Să ai manageri de şcoli care ocupă funcţia de 25-30 de ani, fără să existe nicio analiză a performaţei, a capacităţii, mi se pare că e în contra-timp şi răspăr cu ceea ce se întâmplă astăzi în instituţiile publice peste tot în lume. Tocmai de aceea voi face o propunere de modificare a legislaţiei în aşa fel încât să existe un număr limitat de mandate pentru directori şi perioada în timp. La fel şi pentru inspectorii şcolari”, a argumentat Mircea Dumitru.

Examen scris ca la Bac’

Examenul scris se va desfăşura la fel ca Bacalaureatul.

“Proba va fi organizată, în centre de examen, asemănător examenului de Bacalaureat sau examenului de Evaluare Naţională, prin urmare vom avea comisie de concurs şi vom avea şi supraveghere audi-video”, a precizat secretarul de stat Monica Anisiei.

Până la data de 7 octombrie vor fi analizate dosarele celor înscrişi, iar în 12 octombrie se va desfăşura examenul scris.

Candidaţii care vor promova acest examen vor susţine apoi un interviu la nivelul Inspectoratelor Şcolare Judeţene şi se va face, de asemenea, o analiză a CV-urilor.

Ministerul Educaţiei va pune la dispoziţia profesorilor, în data de 21 septembrie, între orele 08:00 – 16:00 un Tel Verde, 0800.801.100, la care pot suna pentru a cere lămuriri în privinţa organizării acestui concurs.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co