Sanatate

Nici la ambulanţă orele suplimentare nu se plătesc

ambulanta-dispeceratLegea salarizării unice generează nemulţumiri în rândul angajaţilor Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Prahova. Concomitent cu reducerea bugetului instituţiei, ajung să nu primească bani pentru orele suplimentare efectuate şi să încaseze cu sute de lei mai puţin.

Cadrele medicale ale SAJ Prahova ameninţă că nu vor mai merge la cazuri şi că ar putea ieşi în stradă dacă weekend-urile şi zilele de sărbători legale nu vor mai fi plătite dublu. Şi asta cu atât mai mult cu cât instituţia funcţionează cu un minim de personal, adică doar o treime din cât ar fi nevoie.

Scăderi salariale semnificative
Diminuările salariale prin reducerea bugetului instituţiei cu 15.5% ajung până la 800 de lei. „E o scădere foarte mare şi e mai mult decât s-a anunţat. La mine, de exemplu, este o scădere de 600 de lei faţă de salariul normal. Nu se mai plătesc orele suplimentare, dar, în schimb, munca echipajelor a crescut. Avem familii şi noi şi rate de plătit, dar nimeni nu pare să înţeleagă asta”, spune Laura Duşescu, asistent pe ambulanţă. Muncă deosebit de grea nu au doar cei care ies pe teren, ci şi dispecerii, care răspund la sute de apeluri într-o zi de muncă. Cu toţii stau şi sâmbăta şi duminica la serviciu, şi de sărbători şi noaptea şi ziua, dar efortul lor pare să nu fie văzut de autorităţile centrale. „Am impresia că meseria asta nu mai e respectată deloc. Nimeni nu se gândeşte că, până la urmă, noi salvăm vieţi. Este normal să fiu plătită pentru cât muncesc. De ce să vin să fac muncă patriotică?”, se întreabă Violeta Popoiu, dispecer în cadrul SAJ Prahova.
S-a ajuns în această situaţie deoarece angajaţii Serviciului de Ambulanţă stau deseori peste program şi, potrivit legii salarizării unice, ar trebui ca zeci de  mii de ore suplimentare, cât adună medicii şi celelalte cadre într-un an, să nu se mai plătească deloc. Ori cifrele nu sunt de neglijat. Anul trecut, de exemplu, personalul SAJ Prahova a efectuat nu mai puţin de 80.000 de ore suplimentare, astfel încât activitatea instituţiei să se desfăşoare în parametri normali şi prahovenii care au avut nevoie de asistenţă medicală în regim de urgenţă să nu sufere din cauza lipsei personalului.

Targul National Imobiliar
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co