Municipalitatea încalcă regulile de urbanism
Municipalitatea câmpineană a renovat, de curând, o casă de pe strada B.P. Hasdeu, în care locuiesc şapte familii nevoiaşe, dar a nesocotit regulamentul de urbanism pe care chiar ea l-a impus.
Casă respectivă este una vopsită în culoarea bleu, cunoscută de către câmpinenii trecuţi de a doua tinereţe, drept Casa Albastră. Fiind perioadă de criză, nu s-a reuşit decât refacerea tencuielii, refacerea balconului, care se afla într-o stare ce putea pune în pericol atât siguranţa celor ce l-ar fi folosit, cât şi a trecătorilor. În acelaşi timp, s-au refăcut acoperişul şi zugrăveala. Locatarii nu par a fi prea mulţumiţi de culoarea aleasă, convinşi că locuinţa lor ar putea fi confundată cu un fost stabiliment, aflat, cu zeci de ani în urmă, pe aceeaşi stradă. Totodată, sunt nemulţumiţi, pentru că administraţia s-a limitat doar la anumite lucrări, casa necesitând mult mai multe reparaţii. „La pod, s-a făcut acoperişul, dar nu ne-a lăsat ca să curăţăm coşul. La balcon, la mine, nu s-a schimbat decât scândura de jos, nu şi stâlpii. Şi nu ştiu de ce au făcut-o albastră, că eu stau aici de când aveam zece ani, adică de peste 32 de ani, şi nu a fost decât crem vopsită”, a spus Maria Geantă. O altă locatară este nemulţumită pentru că nu s-a pus al doilea rând de geamuri. „Şefu’, patronu’ muncitorilor, a luat măsură la geamuri, a zis că le aduce şi nu le-a mai adus. Mie îmi intră apă în casă, că stau la demisol”, a spus Maria Negru.
Ce spun oficialii
Cu privire la renovarea casei, primarul Horia Tiseanu a declarat: „În acest moment, se poate numi din nou Casa Albastră, chiar dacă mulţi ani a avut culoarea crem. Vreau să menţionez faptul că, din informaţiile noastre, aici nu s-a aflat cine ştie ce aşezământ rău famat, aşa cum au zis unii locatari şi s-au supărat că o facem albastră, ci s-a aflat o clădire reprezentativă a municipiului Câmpina. Aşezământul de care vorbeam s-a aflat puţin mai sus, către linia de cale ferată”. Chiar dacă primarul Câmpinei îndepărtează ideea greşită că în această clădire s-ar fi aflat cu mulţi ani în urmă o casă de rendez-vous, confuzia încă persistă. De exemplu, Constantin Vlaicu, un bărbat de 60 de ani, spune că „îi zice Casa Albastră pentru că pe vremuri era bordel. E vopsită cam strident, puteau să-i găsească o culoare care să se asorteze cu restul caselor”.
Pe lângă toate discuţiile legate de această clădire, surprinde faptul că, în regulamentul de urbanism aprobat în 2009, se prevede, la articolul nr. 11 – legat de aspectul exterior al clădirilor: „se interzic (…) utilizarea culorilor stridente (portocaliu, roz, bleu) sau strălucitoare”. Pentru că, de fapt, casa respectivă e vopsită bleu şi nu albastru, culoare care, la fel, cu greu sau chiar deloc o poţi integra în peisajul urban.
Felicia Olteanu, şefa Biroului Administraţiei Domeniului Public şi Privat, care s-a ocupat de renovarea acestei case, a declarat că: „Acest imobil lăsa mult de dorit în privinţa aspectului. S-a vrut redarea acestei clădiri municipalităţii, exact aşa cum era cunoscută, sub denumirea de Casa Albastră. Am vorbit cu oameni intelectuali, cu oameni de cultură, care au fost întrutotul de acord cu această culoare şi, când au trecut pe stradă, au apreciat aspectul. Nu ştiu de ce am fi avut interdicţie la culoare”. Carmen NEGREU