Actualitate

Măsurarea laptelui

masuratoarea-laptelui-5A fost zi de sărbătoare pentru toţi cei care au animale. În fiecare an, oamenii urcă pe munte, la stâne, pentru a participa la măsurătoarea laptelui. Astfel, află câtă brânză şi urdă vor avea la sfârşitul anului. Tradiţia este respectată cu sfinţenie chiar la jumătatea verii, de Sfântul Petru şi Pavel. Toată lumea a stat la coadă dis de dimineaţă pentru a primi de la ciobani produsele lactate. Bărbaţii au ajuns primii la stână, iar în urma lor, femeile au adus coşuri cu bucate alese şi cu băutură. Vacile şi oile au fost mulse cum au dat primele raze de soare, iar apoi s-a făcut măsurătoarea laptelui. Oamenii au fost fericiţi, deoarece în acest an producţia a fost foarte bună. Pentru fiecare vacă sau oaie, proprietarul primeşte 5 kg de brânză de burduf şi 1 kg de urdă, la fiecare litru de lapte muls cu acest prilej. Măsurătoarea laptelui se desfăşoară la mijlocul perioadei de păşunat, între Sfântul Petru Nou şi Sfântul Petru Vechi. Tradiţia este şi motiv de sărbătoare pentru cei aflaţi la stână. Se mănâncă bulz şi se bea ţuică.
Maria Popa: „Am întins mămăliguţa caldă şi am pus brânză de burduf. Apoi, netezim bulzul şi îl punem pe jar. Are gust foarte bun, de savarină, aşa cum se zice pe la Bucureşti.”
Vlada Năiţă: „Am ieşit la măsurătoare mult mai bine decât anul trecut. Sunt foarte mulţumită. Dacă animalul este întreţinut bine şi mănâncă iarba multă, are şi lapte. Am vacă de 12 ani la stână şi anul asta a scos 12 litri de lapte.”
Dumitru Stancu: „Am măsurat laptele la fiecare vacă şi ne-am tocmit cu ciobanul. Astăzi am luat 5 kilograme de brânză de burduf la un litru de lapte sau 8 de telemea. În fiecare an se măsoară seara şi dimineaţa de Sf. Petru. Am o vacă şi a fost bine. A scos 12 litri de lapte. A ieşit ca şi anul trecut şi sunt mulţumit. În fiecare an vin la stână, pentru că mai fac un bulz, mai beau o ţuică alături de ceilalţi.”
Baciul şi fiul său se îngrijesc de animale. Spun că zona este bună pentru păşunat şi oamenii sunt în fiecare an mulţumiţi. masuratoarea-laptelui-2Munca la stână nu este de loc uşoară, iar tainele ei se dobândesc din tată în fiu.
Alexandru Niţu: „Mă trezesc dimineaţa, spăl găleţile, mulg vacile la patru şi apoi fierb zerul. Îmi place mult mai mult aici, decât la şcoală. Îmi place să mă plimb cu caii şi cu căruţa şi când voi fi mare vreau să mă fac fermier”
Adrian Niţu, baci: „Astăzi este Sf. Petru şi se măsoară laptele la vite ca să ştie omul ce producţie primeşte şi câţi bani vor da.  E o tradiţie şi se ştie sigur la jumătatea perioadei cât lapte dă vaca. Producţia este mai bună ca anul trecut. Muntele este bun şi asta contează. Avem circa 100 de vaci cu lapte şi cam 100 de oi.”
De fiecare dată, măsurătoarea laptelui se încheie cu o frumoasă petrecere câmpenească care ţine până seara. (Adelina ANEI)

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co