„Mă mut la tata”, la… Buşteni
Luni şi marţi (4 şi 5 martie 2013), două zile de teatru la Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni cu sala arhiplină.
Deşi s-au adăugat 80 de scaune la cele 260 de locuri pe care le are sala, au fost şi persoane care au stat în picioare, dar s-a meritat. Piesa „Mă mut la tata”, în regia lui Gelu Colceag, a fost o piesă spumantă, plină de dinamism şi cu multe momente comice. Continuând pe ideea complexului freudian al lui Oedip, care s-a dovedit o idee generoasă şi generatoare de momente comice atunci când persistă dincolo de vârsta firească (a pubertăţii), piesa tratează, totuşi, o situaţie deosebit de serioasă: aceea a dreptului la viaţă sentimentală indiferent de vârstă şi mai ales la o vârstă înaintată. Mama din piesă, studentă la psihologie, deşi este trecută de 50 de ani, doreşte să-şi refacă viaţa întâlnind un coleg de vârstă apropiată, cu care vrea să se recăsătorească. Băieţilor, căsătoriţi şi ei, dar bântuiţi de complexul lui Oedip, acest lucru, li se pare anormal şi încearcă, prin diverse moduri să împiedice mariajul celor doi, de aici, comicul de situaţie. Până la urmă se dovedeşte că bărbatul ales de mama este un om deosebit, cu multe calităţi, iar dragostea lor este una cât se poate de normală.
Piesa a fost interpretată magistral de cei patru actori, Adriana Trandafir, Adrian Păduraru, Andreas Petrescu şi Gabriel Fătu. Cât despre surpriza cu „tatăl din Buşteni” din anunţul promoţional s-o trecem la „Farsele lui Gabriel Fătu” aceasta s-a întâmplat data trecută în piesa „Mă mut la mama” când tatăl a fost, într-adevăr primarul Buşteniului, domnul Emanoil Savin. Publicul a avut, totuşi, parte de o surpriză deoarece, la distribuţia amintită mai sus, s-a adăugat debutul unei tinere „actriţe” din Buşteni: este vorba de domnişoara Delia Geantă, care a avut, în finalul piesei, un mic rol.
Publicul a fost generos şi el, chemând în repetate rânduri pe actori şi pe regizor la rampă, răsplătindu-i cu aplauze şi buchete de flori. Din partea primarului oraşului Buşteni, aceştia au primit un coş cu un aranjament floral din orhidee.
Reamintim că spectacolul este o coproducţie a Companiei de Teatru „D’aya”, în parteneriat cu Primăria oraşului Buşteni. La Buşteni a fost premiera absolută, iar la spectacol intrarea s-a făcut pe bază de invitaţii, fiind un dar al Primăriei ocazionat de ziua de 8 Martie.