Imobiliare Valea Prahovei
Social

Întreprinderi economice sociale

Reprezentanţi ai unor ONG-uri din Prahova, dar şi autorităţi locale şi judeţene au participat săptămâna trecută la o dezbatere privind beneficiile activităţilor de economie socială pentru comunităţile din judeţ.

Proiectul prezentat este cofinanţat din Fondul Social European şi se numeşte simplu Rures, adică prescurtarea de la Spaţiul Rural şi Economia Socială în România. Acesta este implementat de către Fundaţia Soros România, împreună cu Fundaţia Pestalozzi şi Asociaţia Forda. Aceste ONG-uri susţin faptul că persoanele defavorizate trebuie integrate în societate prin încadrare în muncă, nu prin ajutoare sociale. “Astfel de proiecte le dau oamenilor dreptul să spere la mai bine, la viitor. Statul încă nu a înţeles care e rolul lui în economia socială şi anume să facă reglementări. Statul încă nu-şi dă seama că venitul minim garantat şi alte ajutoare au handicapat o societate întreagă care aşteaptă ajutoare şi în rest vegetează. A munci în momentul de faţă este descurajat în contextul în care stai acasă şi primeşti o sumă aproximativ egală de bani. Ori, în economia socială, trebuie să muncești și să primești un salariu”, a declarat Daniel Sorescu, din cadrul Fundaţiei Pestalozzi.

Exemple pozitive
De altfel, în alte judeţe deja sunt implementate astfel de proiecte şi tineri defavorizaţi lucrează în întreprinderi mici sau restaurante menite să-i ajute să se intergreze. “În centrul localității Câmpulung-Muscel este o pizzerie, un fast-food, unde toți muscelenii merg să mănânce pizza și nu știu câtă lume știe că aceea este o întreprindere socială – lucrează tinere care au ieșit din centrul de plasament și mama singure, victime ale violenței domestice. Pe lângă această pizzerie-fast-food, Asociația Caritas din Câmpulung mai are o făbricuță de brânzeturi și o fermă, la periferia orașului, și un atelier de croitorie”, a spus Florentina Constantin, din cadrul Fundației Soros.
Consiliul Judeţean Prahova are în vedere implementarea unor astfel de proiecte şi în judeţul nostru şi deja a alocat fonduri în acest sens. “Anul acesta am alocat, din bugetul Consiliului Județean, o sumă de un miliard de lei vechi pentru susținerea acestor granduri necesare implementării proiectelor ONG-urilor în Prahova. Practic, economia socială este un nou concept pe care ar trebui să-l abordăm cu atenție în România – de fapt, asta se face la nivel național și vrem să fim printre primii care implementează proiecte de economie socială în România”, a declarat vicepreşedintele CJ Prahova, Auraș Dragomir.
Perioada de implementare a proiectului este Iulie 2010 – Iunie 2013.  Raluca EPARU

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co