Actualitate

Însămânţările de toamnă, calamitate

Peste 20% din totalul însămânţărilor de toamnă din Prahova sunt calamitate din cauza secetei persistente.

Cele mai grave probleme din agricultură sunt înregistrate la rapiţă, grâu, orz şi orzoaică. La grâu, spre exemplu, unde pe un metru pătrat ar fi trebuit să răsară 300-400 de plante, acum dacă sunt 100. „Deficitul de apă în sol, la momentul de faţă, este foarte mare. Practic, rezerva de apă din sol se află la o treime din normalul acestei perioade, fapt ce afectează în mod negativ dezvoltarea culturilor înfiinţate în toamnă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Prahova, Marian Marcu.

Pe zi ce trece, e tot mai rău
Ţăranii prahoveni privesc neputincioşi spre cer. Aceştia spun că, dacă, cel târziu până luna viitoare, nu va ninge, anul agricol 2012 va fi periclitat. Oamenii aproape că nici nu-şi mai amintesc de când nu a mai plouat. „Eu am ascultat prognoza meteo şi a spus că până în ianuarie nu o să ningă. Dacă nici măcar atunci nu vom avea precipitaţii, vom avea secetă maximă. Vom rămâne fără nimic”, a declarat un agricultor.
Cei care trăiesc din truda pământului spun că vor ajunge în sapă de lemn, dacă seceta va persista. „Am băgat câteva milioane bune să fac însămânţările de toamnă şi se vede treaba că rămân doar cu paguba”, a declarat un alt agricultor. „Doar pentru grâu am investit 7-8 milioane de lei vechi. Mulţi dintre noi doar din asta trăim, aşa că nu ştiu ce se va alege de noi la anul. Că şi dacă ne ducem cu marfă la piaţă, ne dau la o parte intermediarii. Acum, că se vede că nu vom avea nici recoltă, vom rămâne săraci lipiţi pământului”, a spun un alt ţăran. Pentru însămânţările de toamnă, a fost propusă suprafaţa de 44 de mii de hectare. Deja 20% din acesta a fost afectată de secetă Mariana BADEA

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co