În ultimii patru ani – Sănătatea a primit peste 7 milioane lei de la bugetul Câmpinei
La 1 iulie 2010, administraţia locală a preluat cele două spitale câmpinene – Spitalul Municipal şi Spitalul de Psihiatrie Voila. Din acel moment, alocaţiile de la bugetul local pentru investiţii şi dotări au crescut, iar comunicarea dintre autorităţi şi conducerile unităţilor medicale a devenit tot mai bună, mai ales că în consiliile de administraţie ale spitalelor au intrat şi reprezentanţi ai Primăriei şi Consiliului Local. „Să nu uităm un lucru foarte important. Noi, ca şi administraţie locală, am preluat spitalele fără datorii, acestea fiind plătite de Guvern înaintea descentralizării. A fost o decizie foarte bună, pentru că sarcina noastră a fost mult uşurată. La Spitalul Voila nu erau probleme, dar imaginaţi-vă că ne-ar fi fost transferat Spitalul Municipal cu tot cu datoriile de aproape 100 miliarde de lei vechi… Ne-ar fi fost foarte greu să ne descurcăm şi cu aceste datorii, şi cu realizarea unor investiţii, şi cu cheltuielile materiale. Din fericire, am preluat spitalele fără datorii şi vreau să va spun că, din momentul preluării, nici nu s-au mai făcut datorii!”, a declarat primarul Câmpinei, Horia Tiseanu.
Dacă preluarea spitalelor s-a făcut la jumătatea lui 2010, asta nu înseamnă că până la acea dată nu s-au alocat bani pentru aceste instituţii. Vă prezentăm în continuare sumele alocate de la bugetul municipiului pe parcursul acestui mandat.
În 2008, Spitalul Municipal Câmpina a primit 830.000 lei, sumă din care 350.000 lei au fost folosiţi pentru cheltuieli materiale, iar diferenţa de 480.000 lei – pentru reparaţii curente şi achiziţionarea de aparatură medicală. În acelaşi an, Spitalul Voila a beneficiat de 809.406 lei pentru modernizarea şi dotarea pavilioanelor.
În 2009, de la bugetul local s-au alocat 845.000 lei pentru Spitalul Municipal (utilităţi, reparaţii curente şi aparatură medicală) şi 300.000 lei pentru Spitalul Voila (utilităţi, studii de fezabilitate pentru diferite proiecte).
În 2010, Spitalul Municipal a beneficiat de aproximativ 682.000 lei de la bugetul local (pentru reparaţii curente, utilităţi şi investiţii) şi de aproape 200.000 lei de la Guvern, bani utilizaţi la modernizarea lifturilor din instituţie. Spitalul Voila a primit aproximativ 300.000 lei pentru diverse lucrări şi întocmirea unor documentaţii tehnice.
În 2011, sumele alocate Spitalului Municipal au fost de 400.000 lei de la bugetul local şi 300.000 de la Guvern, adică de la bugetul de stat. În acelaşi an, Spitalul Voila a primit 300.000 lei pentru reparaţii capitale la Şcoala Sanatorială şi pentru consultanţă, proiectare şi asistenţă tehnică în vederea accesării unor fonduri nerambursabile.
În 2012, până în acest moment, celor două spitale li s-au repartizat de la bugetul local 860.000 lei – pentru Spitalul Municipal, respectiv 400.000 lei – pentru Spitalul Voila.
Iată cum au fost cheltuiţi banii de la Kaufland
După cum se ştie deja, concernul Kaufland a sponsorizat administraţia locală cu 200.000 euro (850.000 lei) pentru Spitalul Municipal. „Aproape 674.000 lei din suma totală au fost folosiţi pentru lucrările de modernizare a secţiilor spitalului. O modernizare care era absolut necesară. Apoi, 165.000 lei au fost utilizaţi de conducerea spitalului pentru achiziţionarea de aparatură medicală performantă. Au mai rămas în cont în jur de 15.000 lei, o sumă care va fi utilizată pentru diverse lucrări de o mai mică amploare”, a precizat primarul Horia Tiseanu. Cei mai mulţi bani s-au dus, aşadar, pe modernizarea unor secţii. O modernizare făcută de la zero, aproape. Secţiile au fost igienizate complet, uşile şi ferestrele vechi au fost înlocuite cu termopan, au fost cumpărate paturi la Secţia de Boli Interne şi pătuţuri pentru copii la Pediatrie, mobilierul a fost schimbat în cea mai mare parte, ba chiar s-au cumpărat şi lenjerii de pat, pături, perne şi draperii. Au fost schimbate instalaţiile electrice şi cele sanitare, iar la Boli Interne a fost introdus un sistem modern de avertizare a cadrelor medicale de către pacienţi.
Sănătatea nu înseamnă doar cele două spitale…
Puţină lume ştie că tot de la bugetul sunt finanţate şi cabinetele medicale dentare din cadrul unităţilor de învăţământ, la care se adaugă plata asistenţilor medicali comunitari şi a mediatorilor sanitari. În total, în ultimii patru ani, alocaţia bugetară a depăşit 1,4 milioane de lei, banii fiind utilizaţi pentru cheltuielile de funcţionare, bunuri şi servicii, cheltuieli de personal.
„Pe lângă toate investiţiile realizate până acum şi toate cheltuielile asigurate de la bugetul local, pentru domeniul sanitar noi mai avem un proiect important pentru care sperăm să obţinem finanţare europeană, mai ales că am pregătit deja toată documentaţia necesară. Este vorba despre proiectul privind reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriului integrat al Spitalului Municipal, adică Policlinica Municipală. Am depus şi cererea de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013 Axa 3, unul dintre domeniile acestui program referindu-se la modernizarea infrastructurii serviciilor de sănătate”, a afirmat primarul Horia Tiseanu. Din indicatorii tehnici prevăzuţi în studiul de fezabilitate reiese că valoarea unui astfel de proiect depăşeşte 10 milioane de lei. (C.N.)