Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

În sfârşit au absolvit şcoala de poliţie!

Grabbed-Frame-9Comisarul şef Gruia Marin, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, a fost prezent la ceremonia de înmânare a diplomelor de absolvire pentru elevii din  cadrul Şcolii de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr”.
Acesta şi-a declarat, într-un scurt interviu, satisfacţia pe care o are pentru acest eveniment. În acelaşi timp, nu a pierdut ocazia de a comenta nemulţumirile sindicaliştilor din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

R: Cum comentaţi această ceremonie târzie a înmânării diplomelor de absolvire, elevilor Şcolii de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr”?
Marin Gruia: Este pentru prima dată în istoria Poliţiei Române, cel puţin după Revoluţie, când se întâmplă acest lucru! Şi toată această situaţie se datorează guvernanţilor! Este un lucru pe care l-am spus şi-l voi spune în continuare!
Luptele politice, care s-au dat până în prezent şi care încă nu s-au finalizat, ne-au adus în această situaţie. Nu pierdeţi din vedere că vorbim despre Ministerul Administraţiei şi Internelor, care ar trebui să fie pilonul numărul 1 în România, în ceea ce priveşte ordinea şi siguranţa publică. Suntem în situaţia în care avem un deficit de peste 8000 de poliţişti, funcţii de poliţie neocupate. Aceşti elevi ai şcolilor de poliţie, cât şi cei din Academia de Poliţie, trebuia să-şi primească diplomele încă din ziua de 1 iulie şi să fie încadraţi în instituţii, pentru a se putea acoperi acest deficit de personal.
Totuşi, din cauza lipsei fondurilor, s-a ajuns în această situaţie. Personal, am asistat la discuţiile din luna septembrie, care au avut loc la întâlnirea oficială de la Palatul Cotroceni, cât şi la nivel de Guvern. Aceşti elevi erau programaţi să-şi primească diplomele şi repartiţiile abia în luna martie a anului viitor.
Cu toate acestea, în urma presiunilor şi a protestelor noastre sindicale începând cu luna august, am reuşit să trezim interesul guvernanţilor noştri, pentru a se găsi fondurile necesare, iar elevii absolvenţi să fie încadraţi cu data de 1 decembrie. Cu toţii îşi vor primi repartiţiile cu această dată, la nivelul tuturor structurilor din Ministerul Administraţiei şi  Internelor.
R: Pentru că ne aflăm în acelaşi registru al nemulţumirilor, cum comentaţi modul în care se iau zilele de concediu fără plată?
Marin Gruia: Asta este o altă prostie! Şi nu pot să spun că este neapărat a Guvernului, ci a societăţii româneşti, pentru că, până la urmă, am acceptat-o cu toţi.
Dacă analizăm decizia Curţii Constituţionale, putem observa poziţia separată a trei dintre cei nouă judecători. Dintre cei nouă judecători, şase au votat pentru aplicarea legii, iar trei au fost împotrivă. Opinia lor separată explică concret realitatea, pentru că această lege nu este constituţională. Mai mult decât atât, în Ministerul Administraţiei şi Internelor s-a mers pe ideea de a se lua concediu fără plată, maxim opt zile, în comparaţie cu alte instituţii.
Noi am solicitat un punct de vedere al Ministerului Administraţiei şi Internelor, aşteptând ca, pe 1 decembrie, cel mai târziu pe 2 decembrie, să ni se dea un răspuns. Se are în vedere o hotărâre a Consiliului Suprem al Magistraturii, din plenul de săptămâna trecută, din 19, luată în urma sesizării Curţii de Apel Mureş, referitor la interpretarea art. 10 din L/329/2009. Plenul CSM a interpretat această lege în sensul că ea se aplică începând cu 12 noiembrie, adică la trei zile după publicarea în Monitorul Oficial.
Deci coeficientul de reducere a drepturilor salariale ale angajaţilor trebuie să fie de 9,81% pentru luna noiembrie, doar pentru zilele care au rămas, şi de 15,5% pentru luna decembrie. Însă, la noi, în Ministerul Administraţiei şi Internelor s-au făcut calculele pe maximum de opt zile, ajungându-se astfel, undeva la 19%, încălcându-se legea, în mod flagrant.
Cum spuneam, noi aşteptăm acel punct de vedere şi cred că, până la sfârşitul săptămânii, Ministerul Administraţiei şi Internelor va fi acţionat în instanţă. Este singura măsură pe care o putem lua. Există deja un Ordin al ministrului care este publicat în Monitorul Oficial şi care este aplicabil. Noi am cerut deja ministerului să reanalizăm Ordinul în cauză. Putem să-l reanalizăm, putem să-l refacem, iar, în luna decembrie, în loc de patru zile de concediu fără plată, să luăm doar două. Dacă le cumulăm şi cu celelalte patru, se fac şase şi atunci ne-am încadra exact în interpretarea corectă a legii. Există deja o interpretare dată de plenul CSM. Nu cred că o altă instanţă din România ar interpreta altfel, decât hotărârea CSM, care, săptămâna trecută, a fost comunicată tuturor instanţelor din România. (I.L.)

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co