Actualitate

În Prahova nu sunt focare de pestă porcină africană

Prefectul județului, Mădălina Luptea, a anunțat, astăzi, că pesta porcină africană nu a ajuns pe teritoriul județului Prahova, aici nefiind înregistrat niciun focar al bolii.

În același context, Mădălina Lupea a subliniat că autoritățile prahovene au adoptat primele măsuri de prevenire a apariției focarelor în urmă cu două luni, imediat ce au apărut semnale privind prezența pestei porcine africane în România.

În acest sens, oficialul a menționat filtrul instituit la Ciorani, precum și suspendarea temporară a activității de comercializare de animale vii în târgurile autorizate sanitar-veterinar din Mizil și din zonele adiacente târgurilor neautorizate din Băicoi, Vălenii de Munte, Starchiojd, Urlați, Drăgănești, Măneciu și Aluniș.

Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova, Mihai Terecoasă, a vorbit despre situația existentă la ora actuală în județul nostru în ceea ce privește vânarea porcilor mistreți, în contextul în care aceștia reprezintă un vehicul periculos de propagare a pestei porcine africane. El a precizat că pentru sezonul de vânătoare 2018-2019 cota de vânătoare pentru județul Prahova este de 1679 de capete, iar până la ora actuală au fost vânate doar 284.

Cât despre ritmul vânării porcilor mistreți pe teritoriul județului Prahova, Mihai Terecoasă a explicat că operațiunea întâmpină dificultăți din cauza faptului că grâul nu a fost recoltat.

Porcii mistreți, a explicat el, găsesc în lanurile de grâu mediul propice pentru a se adăposti, dat fiind că în mijlocul acestei vegetații dese ei găsesc și hrana necesară, dar și locul perfect pentru a se ascunde de vânători, lucru care îngreunează considerabil această activitate.

Directorul DSVSA și-a exprimat însă speranța că lucrurile se vor schimba odată cu recoltarea grâului, când numărul capetelor de porc mistreț vânate va crește în mod considerabil.

Mihai Terecoasă a mai anunțat că, la ora actuală, în România există focare de pestă porcină africană într-un număr de zece județe, cele mai recente unde au apărut astfel de cazuri fiind Ilfov și Călărași.

Targul National Imobiliar (TNI)
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co