Sanatate

În căutarea normalităţii

Sistemul de sănătate prahovean stă în continuare sub semnul haosului. Medicii de familie au decis să renunţe la protest şi să semneze contractele cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate. Totuşi, în contextul actualului scandal din sănătate, cei implicaţi au ţinut să facă unele precizări.

Începând de mâine, medicii de familie vor elibera din nou reţete pentru medicamentele compensate şi gratuite şi vor semna bilete de trimitere către cabinetele de specialitate. Toate acestea, în baza unui nou protocol semnat la sfârşitul săptămânii trecute cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Medicul Mihaela Petrovici din Câmpina, a făcut câteva declaraţii legate de nemulţumirile medicilor de familie cu privire la motivele care au dus la protestul acestora din ultima perioadă. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a înaintat un act adiţional la contractul ce trebuia semnat de medicii de familie. Aceştia au considerat că un act adiţional nu poate precede un contract şi, subliniind latura ilegală a acestui aspect, a atacat actul în instanţă. Nemulţumirile medicilor nu se opresc doar la acest lucru, aceştia simţindu-se lezaţi şi de acuzele care li se aduc de către CNAS. „Am fost acuzaţi cum că solicităm drepturi băneşti pentru noi şi că nu ne pasă de pacienţii noştri. Pot să spun că nu este adevărat. Pacienţii noştri ar fi trebuit să suporte un buget orientativ la medicamente, care a mai fost în urmă cu câţiva ani, ceea ce ar fi fost un dezastru. Asta înseamnă că ar fi primit reţete compensate doar pacienţii care erau programaţi în primele cinci-şapte zile ale lunii, apoi cei care ar fi venit ulterior n-ar mai fi primit reţetele cuvenite”, a declarat medicul Mihaela Petrovici – unul dintre membrii Colegiului Medicilor Prahova -, considerând că protestul nu s-a ţinut doar pentru supravieţuirea cabinetelor medicale de familie, ci şi pentru pacienţi, care au înţeles acest lucru.
Acuze nefondate
Mihaela Petrovici a făcut referire şi la acuzaţiile legate de presupusa eliberare a unor reţete pentru persoanele decedate: „Nu s-a demonstrat acest lucru. În fiecare an se dau cel puţin 32 de milioane de reţete la nivel de ţară, dintre care, spune domnul preşedinte CNAS Duţă, 2.000 ar fi fost date la morţi. Este imposibil să facem acest lucru, pentru că există foarte multe filtre. Dacă greşeşti sau scrii intenţionat o reţetă pentru o persoană decedată, aceasta ajunge la farmacie, care nu o acceptă, persoana respectivă figurând în baza de date, ca fiind decedată”. Medicul Mihaela Petrovici a subliniat, însă, faptul că sunt soft-uri defectuoase, iar evidenţele de persoane furnizează uneori şi date eronate. Sistemul Informatic Unic Integrat, cu care lucrează medicii de familiei, fiind impus de stat, conţine multe deficienţe ce duc la diverse situaţii, ce transformă un mort într-o persoană vie şi invers. Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co