Actualitate

Impozit pentru teama de moarte

poza-1Situație grea pentru unii cetățeni din Câmpina – în acest an au ajuns să plătească impozitul pe imobil scumpit, dar locuiesc într-un bloc cu grad de risc seismic ridicat și nici măcar asigurare pentru apartamente nu-și pot face. Nici de vândut nu le pot vinde, decât dacă-și asumă răspunderea, în fața notarului, pentru integritatea viitorilor proprietari.

De ani de zile, locatarii apartamentelor din blocul A6 de pe Strada Schelelor nr.3 din Câmpina se confruntă cu mari probleme, cauzate de raportul de expertiză făcut asupra gradului de rezistenţă la cutremure. Marcaţi şi la propriu şi la figurat de binecunoscuta bulină roşie, mai mult sau mai puţin vizibilă, aceşti oameni trăiesc în propria locuinţă, neputând să beneficieze de drepturile pe care le are orice alt proprietar. Prin expertiza făcută în 1990 şi refăcută în 2006 de către o firmă de specialitate din Ploieşti, blocul a fost catalogat ca având grad de risc seismic ridicat și firmele de asigurări din Câmpina îl au în evidenţă, evitând să încheie contracte. Mai mult de atât, cine doreşte să vândă apartamentul cuiva care vrea să beneficieze de credit bancar pentru cumpărare, se vede împiedicat chiar de către banca în cauză, aceasta refuzând acordarea împrumutului, din motive de… „bulină roşie”.
Blocul, ar fi trebuit consolidat de mult. De ce nu s-a întâmplat acest lucru, aflăm de la Rodica Bălescu, locatară a blocului A6: „În primul rând, nu s-a făcut o şedinţă. Jumătate dintre locatari, nu au fost de acord cu această consolidare, pentru că nu s-au dat nişte explicaţii pertinente asupra acestei situaţii. S-au trimis reprezentanţi ai Primăriei care cereau să se dea semnătură de acord. În ziua în care au venit, nu au găsit acasă decât vârstnici, oameni care nu ştiau cum stau lucrurile și ei au spus că nu dau, că-și semnează sentinţa prin care riscă să-și piardă casa. Ei au înțeles că vor fi mutați din bloc pe perioada lucrărilor şi dacă nu au bani să plătească nu mai vin înapoi. Nu se face aşa, trebuia să existe o discuţie, cu toată lumea de faţă”.

Drept de viaţă şi de moarte prin… notariat!
O altă locatară, Simona Liolioacă şi-a exprimat nemulţumirea faţă de această situaţie: „Eu nu pot să mi-l vând, pentru că din aceleaşi cauze, nu am voie ca timp de 25 de ani să fie vândut. Nici nu pot face izolare termică aşa cum se cere, în condiţiile în care blocul trebuie mai întâi consolidat. Trebuie să-mi iau răspunderea că cel care îl cumpără nu va muri din cauza mea, la primul cutremur. Au fost situaţii când s-au vândut apartamente, dar cei care au făcut-o şi-au asumat această răspundere dând declaraţie în faţa notarului, ceea ce consider că e o aberaţie”.
Nemulţumirile locatarilor au ajuns la cote maxime şi din cauza impozitului anual. „Ar trebui o lege aparte făcută pentru blocurile cu astfel de probleme, cu zece etaje, care au acest grad de risc seismic ridicat, să plătim măcar jumătate de preţ din impozitul anual”, a declarat Rodica Bălescu.
Anul acesta, Primăria Câmpina a alocat din buget, 50.000 de lei pentru construirea unor blocuri de necesitate, pentru a fi mutaţi locatarii din cele ce ar trebui consolidate, pentru acest proiect existând un studiu de fezabilitate. Mai trebuie să se pună şi în practică, iar cutremurul mai poate aştepta, nu-i aşa?Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co