Editorial

Harababura Abramburicăi

scolari

A mai trecut un an şcolar. Un an marcat de veşnica tranziţie, care ne chinuie din 1989 încoace. Mai grav e că tranziţia e cam nehotărâtă, cel puţin în domeniul învăţământului, şi din toţi aceşti 20 de ani nu seamănă unul cu altul. nIci la absolvire, nici la admitere. De ce, n-aş putea să vă spun, n-ar putea nici elevii, dar nici mai marii diriguitori ai sistemului de învăţământ.

Aşa se face că, bieţii copii, absolvenţi de gimnaziu sau liceu, au ajuns să nu mai ştie ce-I aşteaptă de la un an la altul. Nu am o simpatie deosebită pentru preşedintele Băsescu, dar tare cred că a avutr dreptete zilele trecute, când se referea la învăţământul românesc. Şi, culmea, abrambureala din învăţământ nu e din vina profesorilor, ci din vina capetelor pătrate care vin cu idei care mai de care mai fistichii şi care mai rău înceţoşează învăţămâtul. Partă ăştia care conduc acum sistemul n-au fost şi ei elevi odată, sau parcă doresc să scoată profesori universitari de pe băncile clasei a IV-a!

Dacă până acum s-au dat tot felul de examene la sfârşitul clasei a VIII-a, care nu se deosebeau de fapt decât prin denumire, a apărut anul ăsta moda tezelor unice. Păi asta e chiar cea mai mare tâmpenie, şi iată de ce. Un copil mai certat cu cartea, dar destul de şmecher, împuşcă note mari la tezele astea, că nu e mare filozofie să tocească la română vreo câteva comentarii, chiar dacă asta înseamnă că ar trebui să mai înveţe câte ceva şi la matematică. Şi chiar aşa se întâmplă. În cazul ăsta, poate fi micul şmecheraş tufă de Veneţia la alte materii, dar are note bunicele la tezele unice. Asta într-a VII-a, că anul următor au posibilitatea să aleagă între istorie şi geografie, unde au de învăţat nişte grile. Iar dacă iarăşi se descurcă, au pus-o! Că astea au, în acest caz, pondere mai mare decât matematica şi româna! Tezele unice se iau în calculul mediei pe materie şi implicit la cea genarală, dar mai intervin odată la calculul mediei de admitere, mărind sau scăzând-o pe cea din urmă în mod artificial. Iar dacă un copil bun are trac la geografie sau istorie, s-a dus munca lui de patru ani, pe când un şmecherş mai puţin studios poate să ajungă mai sus decât valoarea lui reală. Şi s-ar putea să ajungă la un liceu de mate – info înaintea altui copil care a învăţat ani buni pentru locul respectiv şi chiar e mai bine pregătit decât „băftosul”.şi aşa se întâmplă de ani buni, că doar şi Abramburica a mai trecut pe la ministerul de resort. Mais, où sont les neiges d’antan?Şi unde or fi examenele de admitere de altădată? Că, zău, alea erau sfinte!

Dragoş  ARSENE

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co