Actualitate

Fruntaşi la decesele cauzate de infarct

Sinaia a găzduit unul dintre cele mai importante evenimente ştiinţifice medicale din ţară, respectiv
a 49-a ediţie a Congresului Naţional de Cardiologie.

Peste 1.500 de medici cardiologi, internişti, hematologi, diabetologi şi chirurgi din ţara noastră şi străinătate au prezentat lucrări originale, au lansat cărţi şi au încercat să găsească soluţii în ceea ce priveşte tratarea afecţiunilor cardiologice. Bolile cardiovasculare au devenit principala problemă de sănătate din România şi ultimele studii în domeniu arată că ocupăm un loc fruntaş în Europa în ceea ce priveşte rata mortalităţii. Spre deosebire de ţările occidentale, în România, numărul bolnavilor de inimă este într-o continuă creştere, iar printre principalele cauze care provoacă aceste afecţiuni se numără fumatul, mâncărurile grase, dulciurile şi sedentarismul. Medicii români au abordat în acest an, teme importante, printre care „Paradoxul obezităţii”, „Cardiopatia Ischemică – Infarct”, „Decizii dificile în patologia valvei aortice” şi au realizat schimburi de experienţă practică şi teoretică cu specialişti din străinătate, cu scopul de a îmbunătăţi tratamentele.
Câteva veşti bune

Medicii au şi veşti bune şi spun că bolile cardiovasculare pot fi prevenite. Există, la nivel naţional, programe educaţionale care avertizează că fumatul şi alimentaţia nesănătoasă sunt factori majori în apariţia acestor boli. În plus, în mai multe centre mari din ţară, bolnavii sunt trataţi prin metode de specialitate moderne. „Cifrele sunt înspăimântătoare, pentru că unii cifrează numărul de infarcte la intervale de minute, alţii cifrează  accidentele vasculare cerebrale la intervale de secunde. Avem şi veşti bune pentru persoanele bolnave. S-a realizat un program de abordare intervenţională a infarctului miocardic în cinci centre din ţară, printre care şi Bucureşti, şi, în fiecare zi, o clinică mare din capitală primeşte infarctele acute ca să le facă oamenilor dilatare transluminală şi să le pună stent, cu alte cuvinte, să fie trataţi ultramodern şi să depăşească infarctul”, a precizat  medicul cardiolog şef la Institutul de Boli Cardiovasculare, Carmen Ghinghină. La eveniment, au fost expuse şi noile echipamente medicale. Printre ele, se numără ecografele portabile digitale, care reuşesc să îmbunătăţească imaginea ultrasonică simultan cu micşorarea dimensiunilor şi a greutăţii aparatului. „Ecograful portabil are trei tipuri de examinări şi este prevăzut cu o sondă universală. Spaţiul de stocare este intern, pe un card, până la 32 Gb. Adâncimea de sondare este până la 22 cm, rezoluţia de 320 / 240 dpi. Are dimensiunea unui telefon mobil, un soft de achiziţie special pe care se fac mai multe măsurători pentru mai multe tipuri de investigare şi se poate conecta la laptop”, a explicat expozantul Bogdan Norocu.

Concurs pentru tinerii cardiologi
Ca în fiecare an, s-a organizat şi „Sesiunea Tânărului Investigator”, eveniment în cadrul căruia mai mulţi tineri cardiologi, cu vârsta de până la 35 de ani, au prezentat lucrări originale, cu care au concurat pentru premiile Societăţii Române de Cardiologie. În fiecare an, lucrările medicilor şi evenimentele din cadrul congresului au un aport important la dezvoltarea cardiologiei din România din punct de vedere ştiinţific. Datorită progreselor înregistrate în tratamentele afecţiunilor cardiovasculare, şansa de supravieţuire a celor care suferă de boli coronariene a fost îmbunătăţită, însă, potrivit studiilor prezentate în cadrul congresului, în România aproximativ 40 de oameni mor zilnic din cauza infarctului miocardic.  Adelina ANEI

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co