Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Firmele, mai conştiincioase la plătit dările

ECATERINESCU-4Pentru prima dată de la Revoluţie, la Câmpina, procentul persoanelor juridice care au achitat obligațiile fiscale a fost mai mare decât al persoanelor fizice.

După 20 de ani de la căderea regimului comunist, la Direcţia Economică (DE) Câmpina s-au înregistrat cifre la care nimeni nu se aştepta. Este vorba despre nivelul de colectare a taxelor şi impozitelor locale, aspect la care persoanele fizice au fost întotdeauna mai conştiincioase decât persoanele juridice. Anul 2009, însă, a arătat că mulţi câmpineni au fost afectaţi de criza economică mai mult decât se aşteptau specialiştii.
„La categoria contribuabili persoane fizice, n-au fost realizate încasări la nivelul dorit. Anul trecut, creanţele bugetare de la populaţie au fost încasate în procent de 83%. Comparaţia o facem, întotdeauna, cu contribuabilii persoane juridice, unde gradul de colectare este de 93 de procente. De când lucrăm în fiscalitate, este pentru prima dată când populaţia a întegistrat un regres faţă de procentul de colectare. Dacă în anii precedenţi populaţia era mai harnică în achitarea obligaţiilor fiscale, acum probabil că încep să resimtă, probabil, fenomenele de criză”, a spus directorul DE Câmpina, Gheorghe Ecaterinescu.

Semne rele pentru 2010
Anul acesta, situația ar putea fi şi mai rea, dacă ne raportăm la primele zile de încasări. De exemplu, într-una din zilele săptămânii trecute, la ghişeele instituţiei au fost prezente cu 40 de persoane fizice mai puţin, comparativ cu ziua similară a anului 2009. „În ianuarie 2009 s-au prezentat la ghişeu 524 de persoane, achitând 75.000 de lei. În 2010, numărul a fost de 484 de persoane, care au plătit doar 51.000 de lei. Gradul de prezentare, per total, se pare că a scăzut cu 33%”, a mai spus Gheorghe Ecaterinescu.
Se anunţă un an greu, din punct de vedere financiar, şi tocmai de aceea Gheorghe Ecaterinescu face apel la populaţie pentru a-şi achita taxele şi impozitele locale. Un motiv în plus, pe lângă reducerea de 10%, în cazul achitării integrale a sumei, până în luna martie este acela că, la Câmpina, Consiliul Local a hotărât ca taxele să rămână la nivelul celor din 2010. Relu NISTOR

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co